Ultrazvučni pregled abdomena

Ultrazvuk abdomena (skener abdomena) je dijagnostička metoda koja ima za cilj prikazivanje strukture različitih organa u trbušnoj šupljini. Tehnika pregleda se zasniva na zvučnim valovima visoke frekvence koji prolaze kroz tkiva i organe, odbijaju se različitim brzinama, vraćaju se ka sondi i vizualizuju na ekranu.

Ultrazvučni pregled trbuha pruža detaljan uvid u veličinu i strukturu organa: jetre, slezine, žučnog sistema, bubrega, nadbubrežnih žljezdi. Ovom metodom se može vizualizirati trbušni dio aorte, mokraćni mjehur i prostata kod muškarca.

Priprema za ultrazvuk abdomena sastoji se u neunošenju hrane minimum 6-8 sati, a najbolje 12 sati prije pregleda. Dva do tri dana prije ultrazvuka, poželjno je ne uzimati hranu koja stvara nadutost, izbegavati hranu s puno ostataka, bogatu biljnim vlaknima kojih najviše ima u žitaricama, voću i povrću. Za pregled mokraćnog mjehura i prostate kod muškarca potrebno je napuniti mjehur (popiti oko 3-4 čaše tekučine 1,5 sat prije pregleda i ne mokriti). U hitnim slučajevima ultrazvuk abdomena se radi bez navedene pripreme.

Vrlo je bitno da pacijent tijekom pregleda surađuje sa liječnikom, odnosno da zauzme traženi položaj ili zadrži dah kad se to od njega zatraži.

Situacije u kojima se obavezno savjetuje ultrazvučni pregled trbuha su:

  • Bol u stomaku i/ili leđima
  • Mučnina i povraćanje
  • Naglo povečanje trbuha
  • Povrede u predjelu trbuha