Kolumna dr. Jasenke Kalajdžić – Čandrlić

Nakon podužeg čarobiranja, vremenske prilike nam se ustališe. Stiglo je – baš kako i treba – pravo ljeto. U Slavoniji našoj to znači – vrućine, sparine, vrela zapara nakon iznenadnog pljuska. Uglavnom, teško vrijeme, što bi se reklo. Pripeklo sunce, a u gradu nam posjekli sve sjenovite drvorede – da nestašne grane ne povrijede prolaznike. Iako su još od Eugena Savojskog ljudi znali da sjena glavu čuva…

I sad – frka! Po toj žegi najednom se zažarili i upalili svi tinjajući problemi: natekle noge, iskočile vene; stopala popuštaju na vrelim pločnicima, kipe kroz sandale (nekvalitetne, često, jer nemamo ni novaca ni dućana, sic)… Osjećamo prenapunjene potkoljenice, napete od lošeg povrata krvi kroz (odavno) popuštene vene. Možda već i zaostaju tamni tragovi iznad gležnja, a izvijugani modrikasti grozdovi sve su krupniji…o, samo fali da se intenzivnije počešemo od komarca ili da nas pogrebe podmukla grančica negdje u sjeni…i rana je tu! Ulkus! Strašno!

A već je ljeto. Da sam bar te vene riješio dok je bilo vrijeme…!

Natekle noge iskočile vene - Lege Artis

Razgolićena lica i tijela šeću i bicikliraju gradom i selom slavonskim…put je bijela (ili lagano preplanula), privlači te zrake sunčeve, konačno zasjale…

Ali – frka opet! Ta prepuni smo madeža, biljega, hemangioma, fibroma… tko će im imena znati, ali – zastrašujuće izgledaju ovako obasjani suncem. A još kao da i peckaju, svrbuckaju, žare …ili je to tek ljetni znoj? Joj, možda ih i znoj može dodatno nairitirati, uz sunce? Pa da se počnu širiti, dijeliti, množiti….sigurno su na putu u zločinačku transformaciju! Treba li ih zaštititi debelim slojem krema sa zaštitnim faktorom trocifrenog broja? Ili je to tek skupi i opasni trik farmaceutske industrije?

A već je ljeto.Da sam bar te madeže…dok je bilo vrijeme..!

Pitanje:

Da li smo zaista propustili ‘pravo vrijeme’? I, što bi to bilo – pravo vrijeme? I, da li uopće postoji ‘pravo vrijeme’?

Upravo je to jedna od zabluda.

Današnjom se tehnologijom takvi zdravstveni problemi uklanjaju – bez problema!

Ne postoji više ‘sezona za operiranje’, posebno doba godine koje je baš idealno ili specijalni timing kad je potrebno učiniti neki zahvat. Ne postoji više sezonsko ograničenje kad je neki operacijski zahvat takve vrste kontraindiciran.

Na raspolaganju su nam danas zaista zahvati najminimalnije invazivnosti: izvode se laserskim tehnikama ili, pak, radiofrekvencijom.

Iza njih ne ostaju rane, rezovi, šavovi; nema bolnosti, nema odricanja od svakodnevnih higijenskih i životnih aktivnosti; ne kompromitiraju se putovanja, sport, rekreacija.

Dapače, timing zahvata danas određujemo mi sami: kad želimo i nađemo vremena, kad nas nešto uplaši, zasmeta ili kad nam se problem ukaže u punom sjaju.

Posted