dr. med. Jasenka Kalajdžić–Čandrlić

Jasenka Kalajdžić – Čandrlić, dr. med. anesteziolog

Rođena sam u Osijeku, davnih i magičnih ’60ih. Tu sam završila osnovnu školu i gimnaziju (‘Sare Bertić’, pa CUO ‘Braća Ribar’).

Majka i otac su mi inženjeri šumarstva, ali sam obiteljsku tradiciju ‘narušila’ usmjerivši se – u medicinu. Studij sam započela u Osijeku, a diplomirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, 1987.

Odmah po završenom stažu, 1989, posve vlastitim odabirom, započinjem – po mnogima, neatraktivnu i vrlo zahtjevnu specijalizaciju: anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu.

Tada se burno razdoblje hrvatske povijesti, na neki način, ispreplelo i obilježilo isto tako intenzivno razdoblje mog osobnog života:

Životnog sam partnera pronašla u srodnoj medicinskoj struci, kirurgiji, i tako ‘šumarsku’ obiteljsku tradiciju fuzionirala s ‘medicinarskom obitelji’ – Čandrlić.

Skupa s mojim Krešimirom i ostalim kolegama, iznijeli smo intenzivno ratno razdoblje u KB Osijek; potom smo nastavili služiti struci i domovini, kao pripadnici pratećih mobilnih kirurških ekipa Specijalne policije, posvuda diljem Hrvatske.

Specijalizaciju završavam 1994, potom nastavljam dvogodišnji poslijediplomski studij intenzivne medicine te poslijediplomski iz hiperbarične medicine.

Organizirala sam nabavu, uvoĎenje i rad 1. barokomore u KBO Osijek, započevši tako posve novu medicinsku struku u našoj regiji (dotad jedino Split i Pula). Istovremeno, obavljam vrlo zahtjevni i dinamični posao anesteziologa na svim operacijskim odjelima, ali s preferencijom ka vaskularnoj kirurgiji.

Sve je to – uz aktivnosti i stres – nekako promijenilo moje snove o (bar) troje djece i – odgodilo moju majčinsku ulogu: postadoh mama tek jedanput, 1999, tako da je mojoj krasnoj Jeleni sada 15 godina.

Nakon 15ak godina intenzivnog profesionalnog života, postepeno sam shvaćala da je došlo vrijeme da nešto promijenim u svom životu.

Iz državnog zdravstvenog sustava izlazim 2009. Od tad sam zaposlena u privatnoj Poliklinici Turjak, gdje sam organizirala djelatnost hiperbarične medicine, postavljanjem velike 10-mjesne barokomore, potrebne u liječenju brojnih bolesnika s različitim oblicima bolesti i stanja koje u osnovi imaju nedostatak kisika.

2011. upisala sam PSP, Studij poduzetništva na Ekonomskom fakultetu Osijek – nešto posve novo, privlačno i nevjerojatno korisno u osobnom razvoju, ali i u objektivnom vremenskom kontekstu.

Konačno, krajem listopada 2011, ostvarujem ono što već dugo želim: suprug i ja, u našem gradu, otvaramo obiteljsku polikliniku za kirurgiju, Lege Artis, koja je rezultat našeg ukupnog profesionalnog, stručnog, ljudskog i životnog iskustva.

Kroz život nam je do sada prošlo više tisuća pacijenata – sad im se, možemo posvetiti dovoljnim vremenom i pažnjom, sa svom svojom znanstveno utemeljenom medicinom ali istovremeno, sagledavajući ljude u njihovom cjelokupnom kontekstu. I to, uz osmjeh i zadovoljstvo. Obostrano.

Mislim da jako volim ljude; mislim da se silno veselim življenju i uživam u običnim danima. Volim se smiješiti i volim u ljudima potaknuti osmijeh, dobro osjećanje i ugodu.

Nevjerojatno smo kratko prisutni na ovom svijetu.

Obožavam aktivnost i kretanje, obožavam vodu – našu Dravu i sprudove, gotovo jednako kao i more. Volim plivati i hodati, biciklirati i putovati.

Volim teatar i koncerte, volim kino i lijepu umjetnost, galerije i muzeje.

Sve su to potencijali našeg predivnog grada, sve je to tradicija koja je pomalo ‘apšisala’ – ali je i dalje tu, u ljudima našeg grada. Naše Slavonije.

Zahtjevi koje nam život postavlja – mijenjaju se. Uz već znano medicinarsko cjeloživotno obrazovanje koje nameće struka, sada praktično radim najelegantniji dio anesteziološke struke, ali i dio medicine koji predstavlja zaista – zdravlje i ljepotu. Isto tako, u turbulentnim vremenima, vodim vrlo zahtjevni i izazovni obiteljski posao, uz sve pravne, financijske i medijske Scile i Haribde; o čemu, prije 20ak godina, izabirući anonimnu i ‘rudarsku’ struku – zaista nisam ni sanjala…

Fragen Sie dr. Čandrlić

Fragen Sie Dr. Čandrlić

Haben Sie weitere Fragen? Stellen Sie diese unsren Ärzten. Klicken Sie

mehr...
Machen Sie einen Untersuchungstermin aus!

Machen Sie einen Untersuchungstermin aus!

Sie können direkt über das Internet einen Untersuchungstermin für sich ausmachen. Klicken Sie hier und machen Sie sofort einen Termin.

mehr...