Termin ginekomastija potječe od grčke riječi „gynecos“ što u prijevodu znači „ženski“. Označava benigno povećanje muških grudi radi povećanja žljezdanog parenhima dojke i nakupljanja depozita potkožnog masnog tkiva. Nastaje uslijed hormonalnih ili metaboličkih razloga ili je anatomski – konstitucionalno genetski uvjetovana.

Statistički, jedan od tri muškarca koji su mlađi od 40 godina pati od određenog stupnja ginekomastije, a iznad pedesete godine života gotovo polovina muškaraca ima povećane muške grudi.

Opis zahvata

Ginekomastija predstavlja nakupljanje masnog ili žljezdanog tkiva. Uglavnom se ne može spriječiti ali se može korigirati korektivnim zahvatima: mastektomijom – kirurškim odstranjenjem ili liposukcijom. Prethodno je neophodno internističkim / endokrinološkim pregledom eliminirati neke druge, ozbiljne poremećaje hormonalne i metaboličke koji bi mogli kompromitirati rezultate operacijskog zahvata.

Kandidati

Zdravi pacijenti s objektivnim očekivanjem rezultata zahvata, uz razumijevanje svih prednosti i mana operacije, dobri su kandidati za podvrgavanje zahvatu smanjenja muških prsa.

Priprema

Prvi korak je preoperativni pregled pacijenta na kojem se ustanovi o kojem tipu ginekomastije je riječ. Pristup svakom pacijentu je strogo individualan. Uzima se temeljita obiteljska i osobna anamneza.Važno je dati potpune informacije.

Mjesec dana prije zahvata preporuča se prestati pušiti radi negativnog učinka na mikrocirkulaciju; tjedan dana ranije prestati uzimati preparate acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Ando, Acisal..) te ostale lijekove i pripravke koji utječu na zgrušavanje krvi da ne bi došlo do neželjenog krvarenja.

Tijek zahvata

Operacija traje 1- 2 sata; izvodi se u općoj anesteziji. Potom se pacijent smješta u apartman tijekom slijedećih nekoliko sati. Rez se radi na periferiji areole i kirurški se odstranjuje žljezdano tkivo. Manje složeni slučajevi s prevagom masnog tkiva mogu se u potpunosti, vrlo efektno, korigirati liposukcijom; to je danas, zapravo, metoda izbora u liječenju ginekomastije.

Nakon zahvata postavlja se elastični zavoj oko grudi; sutradan se zavoj eventualno zamjenjuje elastičnim steznikom.

Oporavak

Postoperacijski, slijedećih nekoliko sati, pacijent boravi u apartmanu radi nadzora i analgezije. U stabilnom i sigurnom općem stanju, uz lijekove protiv bolova i s elastičnim povojem oko grudi, otpušta se kući. Slijedećeg dana, na prvoj kontroli, zavoj se promijeni ili se, eventualno, zamijeni čvrstim elastičnim steznikom koji se nosi tijekom slijedećih 4-6 tjedana. Oteklina se obično povlači za 3-4 tjedna. Šavi se odstranjuju nakon 8 – 10 dana.

Povratak uobičajenim aktivnostima moguć je za 5-7 dana; prvi postoperacijski tjedan potrebno je izbjegavati vježbanje, plivanje i ostale intenzivne tjelesne aktivnosti; izvoditi samo lagane vježbe. Za 3-4 tjedna moguće je svladati i veće napore.

Mjere opreza

Potrebno vrijeme oporavka ovisi o zahvatu koji se izvodi, te o samom pacijentu. Uglavnom je pomoć potrebna tijekom prvog i drugog dana, nakon toga se pacijent obično može brinuti sam o sebi. Već drugi dan nakon zahvata mogu funkcionirati normalno, iako je to individualno.

Neophodno je slijediti upute liječnika radi što bržeg oporavka. Obično se preporuča dolazak na nekoliko postoperativnih kontrola, kako bi kirurg mogao pratiti tijek oporavka.

Nuspojave / komplikacije

Svaki kirurški zahvat nosi određene rizike, kao što su rizici anestezije, infekcije, krvarenja i otekline. Te komplikacije se događaju rijetko i obično se mogu izbjeći. Premda je bol nakon zahvata u pravilu neznatna, kada je i prisutna, lako se ublažava odgovarajućim lijekovima.

Radi sigurnosti, pouzdanosti i uspješnosti zahvata, tijekom konzultacija, kirurg i anesteziolog detaljno će objasniti rizike operacije i dati upute kojih se u postoperativnom razdoblju treba pridržavati.

Paket

Paket uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, postoperacijski nadzor, potrebne lijekove, kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole unutar godine dana.

Paket ne uključuje: prijeoperacijski laboratorij (nalaz krvi), EKG-a, internistički pregled, konzultacije s drugim specijalistima (specijalist za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, transfuziolog), lijekove koje ćete uzimati kod kuće.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Pitaj dr. Čandrlića

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.

Naruči se