Mentoplastika (genioplastika) je zahvat kojim se poboljšava izgled lica korekcijom brade.

Iako su pažnja i kompleksi ljudi obično fokusirani na nos, oči i kožu, često puta je problem i rješenje nezadovoljstva izgledom upravo zbog veličine, položaja i oblika brade i donje usne.

Operacijskim zahvatom rješava se problem smanjene (mikrogenije) ili povećane brade (makrogenije).

Opis zahvata

Smanjena brada može se korigirati na dva načina: augmentacijom aloplastičnim implantatom i tzv. sliding genioplastika.
Sliding genioplatika je kirurška metoda koja zahtjeva opću anesteziju. Izvodi se pristupom kroz usta; zahtijeva boravak u bolnici i duži oporavak te se stoga i rjeđe koristi.

Augmentacija aloplastičnim implantatom vrlo je česta operacija u estetskoj kirurgiji. Tehnika augmentacije svodi se na rez ispod brade, izradu ”tkivnog džepa” te postavljanje sillikonskog implantata.

Izvodi se izvodi u lokalnoj ilim lokalno potenciranoj anesteziji; traje do 30 minuta.

Kandidati

Tijekom pregleda i razgovora s estetskim kirurgom, detektira se problem: ‘uvučena’ brada, zapravo, često dominira licem i privlači pogled sugovornika.

Priprema

Iako se zahvat obavlja u lokalnoj ili lokalno-potenciranoj anesteziji, prikladnije je doći na tašte ili nekoliko sati nakon lakšeg obroka. Sva eventualna medicinska terpija uzima se uobičajeno, po shemi.

Oporavak

Brada se imobilizira čvrsto flasterskim trakama tijekom 5 – 7 dana nakon zahvata; moguća je bolnost u operiranom području, eventualno blaže otežano žvakanje hrane; stoga se preporuča kašasta i tekuća prehrana.

Mjere opreza

Bitno je pomno se konzultirati s estetskim kirurgom; izraziti svoje želje i očekivanja, odnosno, upoznati se s mogućim efektima zahvata.

Nuspojave / komplikacije

Asimetrija; eventualni hematom ili serom u ranijom postoperacijskoj fazi – nakupina krvi ili plazme oko implantata, što se ubrzo resorbira i povuče.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.