Liposukcija je korektivni zahvat formiranja tijela kojim se uklanjaju nepravilne segmentalne naslage masnog tkiva i reducira celulit u određenim regijama tijela što se ne može ukloniti ni dijetom, ni tjelovježbom.

Ona je jedan od najpopularnijih zahvata u estetskoj kirurgiji; pomoću negativnog tlaka, aspiracijom, trajno se odstranjuje potkožno masno tkivo, zajedno sa stanicama u kojima je mast ‘uskladištena’.

Liposukcija apsolutno nije metoda mršavljenja; njom se ne uklanja višak težine ili pretilost. Rezultati su vidljivi odmah, iako je pravi efekt evidentan tek za 2-3 mjeseca. Ukoliko se nastavi vježbanje i održavanje tjelesne težine, rezultati liposukcije mogu se zadržati.

Opis zahvata

Određeni efekti liposukcije vidljivi su – odmah, što taj zahvat čini vrlo privlačnim. Rezultati su različiti, ovisno o mogućoj količini uklonjenog masnog tkiva i elastičnosti kože i potkože. Najbolji su na području bokova, gornjem dijelu bedara (‘jahaće hlače’), oko struka i unutarnjoj strani koljena.

U početku, izvodila se tzv. ‘suha liposukcija’ – bez posebne pripreme tkiva, odvajanjem komadića masnog tkiva vakumom. Sada se radi hidroliposukcija – ubrizgava se otopina s lokalnim anestetikom i lijekom koji steže krvne žile (vazokonstriktori) – što smanjuje bol, krvarenje i otok, skraćujući time vrijeme oporavka. Masno tkivo se time razbija, homogenizira te se isisava potom u formi guste žute mase.

Kandidati

Pogodni kandidati jesu i žene i muškarci, iznad 18 godina, elastične kože, normalne građe, sa nakupinama masnog tkiva i/ili celulita na specifičnim dijelovima tijela.

Najčešće su to: podbradak i vrat, nadlaktice, trbuh, bokovi, bedra i koljena, stražnjica, potkoljenice i gležnjevi.

Priprema

Kao i za sve zahvate u općoj anesteziji, potrebno je učiniti laboratorijske pretrage i EKG snimak, te donijeti eventualnu prethodnu medicinsku dokmentaciju – sve informacije o tome dobiju se na konzultacijskom pregledu od anesteziologinje, dr Čandrlić.

Tijek zahvata

Radi se tradicionalnim metodama ili, eventualno, potpomognuto ultrazvukom radi lakšeg ‘razbijanja’ masnog tkiva. Kroz mali rez uvede se kanila. Dodaje se specijalna otopina radi smanjenja bola i krvarenja. Homogenizirano masno tkivo odstranjuje se kroz cijevčicu s vakumom koja se nalazi u kanili.

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji; traje oko 2 sata. Postoperacijski, odmah se navlači steznik, po prethodno uzetoj mjeri. Pacijent se smješta u apartman tijekom nekoliko slijedećih sati, radi nadzora, analgezije i kontrole krvarenja. Po potrebi ostaje i preko noći.

Oporavak

Oporavak nakon liposukcije je relativno kratak i podnošljive bolnosti. Međutim, ožiljak i otok mogu biti prisutni 2-4 tjedna. Steznik se nosi slijedeća 3-4-6 tjedana (ovisno o regiji i opsegu zahvata), da bi se smanjilo otjecanje i bolnost te pomoglo koži da stegne i oblikuje novu figuru.
Prvih 24 sata: Po otpustu iz Poliklinike, pacijent dobije detaljne upute o lijekovima, režimu i kontrolama. Poželjno je odmah po zahvatu početi se kretati, uz lijekove protiv bolova eventualno, radi prevencije mogućih komplikaciija.

Nije dozvoljeno plivanje, korištenje mokrog ručnika kod osobne higijene; preporučaju se samo lagane vježbe. Steznik se nosi do 6 tjedana da bi se postigao i zadržao željeni oblik tijela.

Nakon 7 dana: Tjedan dana nakon zahvata najčešće se obavlja kontrolni pregled i skidanje šavova.

Nakon 7-14 dana: Moguće je osjetiti bolnost 1-2 tjedna nakon zahvata, ali ju je moguće kontrolirati propisanim lijekovima. Također, pomaže i masiranje mjesta obavljene operacije

Mjere opreza

U prvim danima nakon operacije, za očekivati je oticanje tkiva uz pojavu podljeva. Unutar prvih 24-48 sati treba stavljanjati hladne obloge, izbjegavati pušenje i tjelesne napore. Prvih tjedan dana operirani dio tijela bit će bolan i zategnut, otečen i pun podljeva, što se može ublažiti i otkloniti analgeticima, oblozima i nošenjem steznika.

Nakon liposukcije, odnosno, nakon perioda oporavka, potrebno je nastaviti živjeti zdravo – to podrazumijeva pravilnu prehranu i umjerenu tjelesnu aktivnost; na taj se način zadržava tjelesna težina, a rezultati su vidljivi dugo vremena.

Nuspojave / komplikacije

Liposukcija je vrlo sigurna metoda, s malim postotkom mogućih komplikacija

Kao i svaki drugi zahvat, liposukcija je povezana s određenim rizicima i komplikacijama usprkos poduzetim mjerama. Tim Poliklinike nastoji sve moguće komplikacije minimalizirati. Međutim i na pacijentu leži odgovornost za izbjegavanje rizika i komplikacija.

Rane komplikacije mogu biti: krvarenje, infekcija kože i potkožja; eventualno blaga asimetrija. Svakako se treba pridržavati svih potrebnih uputa tijekom oporavka. Ne smije se samoinicijativno skidati steznik; potrebno je uzimati propisane lijekove i dolaziti na redovite kontrole i previjanja, kako bi se moguće komplikacije svele na minimum.

Paket

Paket uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, steznik, postoperacijski nadzor, potrebne lijekove, kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole unutar godine dana.

Paket ne uključuje: prijeoperacijski laboratorij (nalaz krvi), EKG-a, internistički pregled, konzultacije s drugim specijalistima (specijalist za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, transfuziolog), lijekove koje ćete uzimati kod kuće.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Pitaj dr. Čandrlića
Naruči se

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.

Naruči se