Ulkusi mogu biti

  1. Arterijalni – ako su posljedica bolesti arterija
  2. Venski – terminalno stanje kronične venske insuficijencije
  3. Gravitacijski – posljedica dobi, limfedema, artroza velikih zgobova, nemogućnosti kretanja

Kronični venski ulkusi ( po CEAP klasifikaciji – stupanj C5 i C6) su terminalno stanje kronične venske insuficijencije – popuštanja. Bole stalno. Bol se olakšava podizanjem noge.

Za razliku od arterijalnih ulkusa – gdje se pacijent osjeća lakše pri spuštanju noge.

Uzroci i mehanizam

1. primarna venska insuficijencija – uzrok bolesti zalistaka površnih vena u 90% slučajeva

– Ukoliko je popustio preponski zalistak (SF ušće ili safenofemoralni zalistak) popušta sliv velike površne vene. Ona postaje izvijugana preko unutrašnjeg dijela natkoljenice i potkoljenice (stupanj C2).

Ako bolest – venska insuficijencija – duže traje, noga počinje uz to i otjecati (C3); potom se na njoj pojave, na donjoj potkoljenici, iznad gležnja, smeđe točkice i mrlje – hiperpigmentacija (C4).
Dugotrajna prisutnost povrata krvi uzrokuje pojavu rane koja još povremeno zacijeli (C4); sve dok na kraju se ne otvori kronična rana koja više ne može zacijeliti (C6). Sve je to posljedica dugotrajnog povrata venske krvi, krvi bogate ugljičnim dioksidom u potkoljenicu. Stanice kože i potkožnog tkiva više ne dobivaju redovito snabdjevanje kisikom, glavnim tkivnim energentom i propadaju. Otvori se rana koja više ne može cijeliti. Ulkusi kojima je uzrok preponski zalistak obično se nalaze s unutrašnje strane potkoljenice.

– Ukoliko je popustio zalistak u visini koljena (SP ušće ili safenopoplitealni zalistak) dolazi do sličnog napretka bolesti. Kod ove insuficijencije vrlo rano nastupa otjecanje noge i vrlo često se ne vide uopće konglomerati vena na nogama. Kod bolesti ovog zalistka otvaraju se rane s vanjskoj strani potkoljenice.

-Popuštanje perforantih ili komunikantnih vena – perforatora : te vene uzrokuju tzv. gravitacijske ulkuse i posljedica su poremećaja statike. Dolaze uz artrozu koljena, tešku pokretljivost, dugotrajno sjedenje. Ukoliko se uz to nadoveže i povećana tjelesna težina, dolazi do otvaranja rane i bez da su se ranije vidjele proširene vene. To se obično događa u starijoj životnoj dobi i posljedica je začaranog kruga u kojeg upadaju pacijenti: zbog zglobova ne mogu hodati, sjede, jedu, debljaju se, još manje mogu hodati… Sve to dovodi do otvaranja rane koja je bolna i izuzetno narušava kvalitetu života.

2. sekundarna venska insuficijencija – u 10% slučajeva.

Posljedica je začepljenosti dubokih vena ili je posljedica oštećenja dubokih venskih zalistaka – nastaje nakon zaliječene duboke venske tromboze (DVT) koja se rekanalizirala ali duboki venski zalisci ne “dihtaju”. Takvi ljudi imaju stalni otok jedne noge i u povijesti bolesti imjaju podatak o preboljeloj DVT.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.