OPĆENITO

Defekt sluznice – ranica – locirana na stražnjoj strani analnog kanala, nepostredno iznad anusa.

Karakterizira ju izuzetno jaka bol, poput prženja, za vrijeme i nakon defekacije, uz oskudnije krvarenje na toaletni papir. Osjeti se pod prstom poput čvoriča, kvržice, bolne na dodir.

Nastaje uslijed prejakog tonusa unutarnjeg sfinktera anusa što nateže i razvlači nježnu sluznicu koja zbog toga puca i stvara se defekt. Obično nastaje uslijed tvrde stolice i otežanog pražnjenja; ili pak, nakon epizoda učestalih rijetkih stolica.

LIJEČENJE ANALNIH FISURA BOTOKSOM

Terapija botoksom se može koristiti u liječenju kroničnih analnih fisura. Terapija botoksom se u općoj anesteziji, tijekom operacijskog zahvata aplicira u područje unutrašnjeg analnog sfinktera i izaziva privremenu parezu mišića te samim time dozvoljava zacijelivanje fisure. Ovaj postupak dovodi do potpunog, trajnog cijeljenja i izliječenja kronične analne fissure u 50-80% slučajeva.

BENEFITI TERAPIJE

Prednost ove lokalne terapije Botoksom je njena jednostavnost primjene, sigurnost te neinvazivnost. Za pacijenta je skraćeno vrijeme oporavka i sigurniji ishod trajnog rješenja problema. Povratak dnevnim aktivnostima moguć je odmah nakon tretmana.

TIJEK OPORAVKA

Ako zahvat nije kombiniran s dodatnom kirurškom terapijom ( u nekim slučajevima se može učiniti I lokalna ekscizija ) i pacijent neće osjećati bolove nakon injekcije.

Bolovi vezani uz samu fisuru se mogu nastaviti čak i do nekoliko tjedana nakon primjene terapije botoksom dok sama injekcija ne počne djelovati.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE

Većina pacijenata nema komplikacija nakon primjene terapije botoksom. Vrlo rijetko se može pojaviti manja inkontinecija stolice koja je u potpunosti prolazna. Krvarenje i lokalna infekcija su izuzetno rijetki. Ponekad je potrebna ponovna aplikacija zbog nastajanja recidiva analne fisure, no moramo imati na umu da je unutarnji sfinkter u potpunosti očuvan te da kirurška intervencija nije učinjena što je za pacijenta sigurniji način liječenja.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.