Hemoroidi (lat.noduli haemorrhoidales) jesu spužvasti jastučići u analnom kanalu, ispunjeni krvlju. Imaju ulogu finog zatvaranja analnog kanala te, zajedno s unutanjim sfinkterom, pomažu u kontroli defekacije. Prekriveni su sluznicom koja posjeduje osjetno tkivo, koje nam omogućava razlikovanje formirane stolice, tekuće stolice i vjetrova.
Oni postaju patološki kada oteknu, postanu upaljeni ili tromboziraju što se naziva hemoroidalna bolest.

Uzroci – Faktori rizika

Hemoroidalna bolest je bolest modernog doba. Uz genetsko nasljeđe, veliku ulogu imaju i loše životne navike: poremećaj pražnjenja stolice (proljev/zatvor), pretilost, manjak tjelesne aktivnosti, dugotrajno sjedenje, neredovita i neadekvatna prehrana (začinjeno, masno, suho, bez balasnih ostataka). Tu su i stanja praćena povišenim tlakom u zdjelici i trbušnoj šupljini: trudnoća i porod, kronični kašalj.

Patofiziologija

Hemoroidalni jastučići nisu proširene vene – jastučiće čini vezivo i sinusoidne krvne žile – spoj, šant između arterija i vena.

Mehanizam nastanka bolesti je povezan sa insuficijencijom (oslabljenom funkcijom) ventilnog mehanizma unutar arterio-venskog šanta. Krv dopremljena arterijama, venski dio šanta ne može u potpunosti otpremiti dalje u venski dio krvotoka, što dovodi do povećanja čvora. S vremenom elastično – potporno i mišićno tkivo tako povećanog hemoroidalnog čvora slabi, te se on postupno spušta prema vanjskom otvoru anusa. Fiziološka funkcija hemoroida slabi i javljaju se tipični simptomi bolest.

Simptomi

 • svrbež, pojačano vlaženje i perianalni dermatitis
 • osjećaj pritiska i pečenja u anusu
 • krvarenje – svježa krv u stolici, na toaletnom papiru
 • bol i otjecanje – zbog upale i tromboziranja
 • prolaps čvorića kroz anus

Liječenje

Jedina terapija kojom se učinkovito mogu liječiti povećani hemoroidi je kirurška (operacija).

Uobičajeno je u početku bolesti liječenje započeti konzervativnom terapijom. Sastoji se od higijensko – dijetetskih mjera, regulacije stolice i primjene simptomatskih lijekova (kreme, čepići, oblozi, kupke, čajevi).

Važno je naglasiti da konzervativno liječenje samo kratkotrajno ublažuje poteškoće, ali ne rješava problem trajno. Dapače, zaliječenje i odgađanje definitivnog zbrinjavanja može samo pogoršati osnovnu bolest!

Izbor operacijske metode ovisi o stupnju bolesti i vještini kirurga.

Klasifikacije bolesti

1.stupanj – blago povećan hemoroidalni čvor praćen nekim od simptoma bolesti

Hemoroidi tek neznatno uvećani; detekcija isključivo anoskopski.

Praćeni svijetlom, svježom krvi u stolici;uglavnom bezbolni, tek uz svrbež i osjećaj stranog tijela u čmaru.

Liječenje: konzervativno

2.stupanj – znatno povećan hemoroidalni čvor koji ne izlazi (ne probija) kroz anus

Prisutan je osjećaj pritiska i punoće u završnom dijelu debelog crijeva, bolovi za vrijeme pražnjenja stolice, ako se hemoroid uklješti u analnom kanalu. Čest je svrbež i peckanje oko čmara, pojačano vlaženje.

3.stupanj – povećan hemoroidalni čvor koji probija kroz anus, ali se može reponirati

Hemoroidi se nakon pražnjenja vraćaju uanalni kanal spontano, no mogu se potisnuti i vratiti prstima – repozicija. Sluznica anusa je u ovoj fazi bolesti već zadebljana i čvršća, pa je krvarenje rjeđe. Prisutni su bolovi, svrbež i vlaženje što potiče nastanak ekcema okolne kože.

4.stupanj – prolaps hemoroida kroz anus, bez mogućnosti repozicije

Stanje fiksnog analnog prolapsa.

 • Hemoroidi su vidljivi izvana; često tromboziraju, upale se, intenzivno peku, svrbe i bole
 • ne mogu se vratiti u analni kanal. Sluznica je trajno prolabirana, obilno vlaži što dovodi do iritacije kože, ekcema i infekcija
 • Krvarenja su rjeđa, ali dovodi do poremećaja pražnjenja stolice
 • Dugotrajna iritacija tkiva može dovesti do maligne bolesti

Diferencijalna dijagnoza

Mnogi anorektalni problemi, uključujući fisuru, fistule, apscese, kolorektalni tumor,rektalne varikozitete i analni svrbež uzrokuju slične simptome te mogu biti pogrešno nazvani hemoroidima. Rektalno krvarenje također se može javiti kod kolorektalnog tumora, kolitisa uključujući upalnu bolest crijeva, divertikule i angiodisplaziju. Ukoliko postoji anemija, treba razmotriti druge moguće uzroke.

Drugi uzroci analnih masa uključuju: kožne privjeske, analne bradavice, rektalni prolaps, polipe te povećane analne papile. Anorektalni varikoziteti koji nastaju kao posljedica portalne hipertenzije (povećani tlak u portalnom venskom sustavu) se mogu prezentirati slično hemoroidima, ali predstavljaju zasebnu patologiju.

Prevencija

Preporuča se velik broj preventivnih mjera, uključujući izbjegavanje naprezanja tijekom pražnjenja crijeva, izbjegavanje konstipacije i proljeva tako da se osigura zdrava dijeta s vlaknima i dovoljan unos tekućine, ili unosom dodataka vlakana, te adekvatnu fizičku aktivnost. Također se preporuča provoditi manje vremene pokušavajući isprazniti crijeva, izbjegavati čitanje na toaletnoj školjci, te gubitak težine za pretile osobe i izbjegavanje podizanja teškog tereta.

Zablude

Nekoliko je zabluda vezanih za ovu bolest:

 • Oni nisu kružna formacija; postoji samo tri hemoroidalna jastučića, koja se nalaze na točno određenim pozicijama: jedan s lijeve strane anusa te dva desno, sprijeda i straga u kanalu
 • Ne predstavljaju proširene vene; jastučići se sastoje od vezivnog tkiva i krvnih žila koje se zovu sinusoidne žile – arteriovenske fistule (šupljine, spojevi ) ispunjene svijetlom arterijskom krvi, stijenki građenih samo od veziva, bez mišićnog sloja
 • Ne postoje ‘unutarnji’ i ‘vanjski’ hemoroidi; ono što se naziva ‘vanjskim’ zapravo je perianalna tromboza , bez ikakve anatomske i patofiziološke veze s hemoroidima

Stadijacija unutarnjih hemoroida

Stadij

1

Skica

Izgled

Stadij

2

Skica

Izgled

Stadij

3

Skica

Izgled

Stadij

4

Skica

Izgled

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.