Hernia označava ispupčenje tkiva, najčešće crijeva ili masti pod kožu kroz prirodni ili stečeni otvor u trbušnom zidu.

UZROCI: Nastaje zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura ili se razvija tokom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mJestu ranijeg operativnog zahvata. Lokacija određuje naziv hernije. Na trbušnom zidu postoje mjesta koja su predisponirana za razvoj hernija zbog svoje anatomske građe

FAKTORI RIZIKA: starost, pol (preponska kila je 10 puta češća u muškaraca dok je femoralna kila češća u žena), povećanje pritiska u trbušnoj šupljini zbog dizanja teških predmeta, poteškoća sa stolicom i uriniranjem zbog opstipacije, jaki i dugotrajni kašalj, debljina, trudnoća

SIMPTOMI: Izbočenje, bol, osjećaj težine u preponi u stojećem stavu ili kod naprezanja; otok se može spustiti u skrotum kod muškaraca Uklještena (inkarcerirana) hernia – akutno, urgentno stanje : jaka bol u preponi ili trbuhu, mučnina, povraćanje, nadutost, temperatura, ubrzan rad srca

VRSTE HERNIE

PREPONSKA / INGVINALNA HERNIA

Čini 75% svih kila trbušnog zida i oko 25 puta je češća u muškaraca nego u žena. Dijele se u dvije odvojene grupe: direktne i indirektne. Obje se nalaze u preponi ali imaju različita polazišta. Oba tipa hernija izgledaju slično kao ispupčenje u preponi, pa je nekad teško razlučiti o kojem se obliku radi.

Indirektna ingvinalna hernia nastaje zbog urođene slabosti unutarnjeg ingvinalnog prstena i može se javiti u bilo kad tijekom života. Otkrijemo je odmah po rođenju u oko 1% dječaka i što je povezano spuštanjem testisa u skrotum. Locirana je u donjim partijama trbuha upravo iznad prepone blizu pubične regije. Nekada može biti na obje strane i tada se naziva bilateralna.
Direktna ingvinalna hernia je posljedica slabosti dna ingvinalnog kanala i uglavnom se javlja kod starijih pacijenata jer sa starošću prednji trbušni zid slabi. Na tom je mjestu trbušni zid prirodno je tanak. Rijetko se spušta u skrotum.

FEMORALNA HERNIA

Femoralni kanal je dio kroz koji prolaze femoralna arterija, vena i živac kada napuštaju trbušnu šupljinu i dolaze na natkoljenicu. Ovo je normalno uzak prostor, ali nekada može biti tako velik da kroz njega prolaze organi trbušne šupljine. Ona se prezentira kao ispupčenje ispod preponskog nabora u srednjoj liniji. Obično je češća u žena i ima veći rizik komplikacija od ingvinalne.

PUPČANA / UMBILIKALNA HERNIA

Učestalost između (10-30%); često su vidljive kod rođenja kao izbočenje u predjelu oko pupka. Ovo se dešava kada se otvor na trbušnom zidu, koji bi normalno trebao biti zatvoren, ne zatvori u potpunosti. Ako je mala, obično se zatvori do druge godine. One koje se ne zatvore ili su od početka velike treba operiratii u dobi između 2 i 4 godine. Ova kila se može razviti i u odraslih zbog slabosti u ovom dijelu prednjeg trbušnog zida ili u žena nakon poroda.

VENTRALNA / TRBUŠNA HERNIA

Operativne procedure na prednjem trbušnom zidu mogu kasnije dovesti do pojave kila na tom mjestu. Po statistici mogućnost pojave nakon kirurškog zahvata je od 2 do 10 %.

OBTURATORNA HERNIA

Ovo je ekstremno rijetka hernia i javlja se obično kod žena. Ovdje sadržaj prolazi kroz obturatorni kanal. Budući da kod ove hernije nema klasičnog izbočenja, prvi znak postojanja ove kile mogu biti znakovi crijevne opstrukcije, zastoja (mučnina i povraćanje).

EPIGASTRIČNA HERNIA

Javlja se kao izbočenje u srednjoj trbušnoj liniji između pupka i donjeg rebrenog luka. Ona obično sadrži mast, a vrlo rijetko crijeva. Formira se u zoni relativne slabosti prednjeg trbušnog zida i često je bolna.

LIJEČENJE

Hernia se u potpunosti može izliječiti samo operativno, a ovo je ujedno jedan od najčešćih operativnih zahvata.
Operativne zahvate možemo podijeliti na: tenzijske, netenzijske i laparoskopske.

Tenzijski zahvati se rade sa navlačenjem okolnog tkiva na kilni otvor nakon čega se stvara ožiljak koji sprečava povratak kile. Najpoznatije su hernioplastika po Bassiniju i Shouldiceu. Danas se rade samo kod mlađih pacijenata. Ovakav način rada ima veliki broj recidiva čak do 15%.

Netenzijski zahvati se izvode uz pomoć sintetičkog kirurškog materijala načinjenog u obliku mrežice.

LICHTENSTEINOVA METODA

Jedna od standardnih kirurških netenzijskih procedura koja se radi u općoj intravenskoj ili, eventualno, lokalnoj anesteziji.

Opis i tijek zahvata

Sam operativni tok ima dvije faze. U prvoj fazi prikaže se hernijska vreća i zbrine njen sadržaj. U drugoj fazi preko hernijskog otvora postavi se mrežica.
Prednost ove metode je što je minimalno invazivna i potpunosti prikaže mjesto rada. Rez je dug oko 5 cm.

Priprema

Po prethodnoj uputi anesteziologa, na prijeoperacijskom pregledu..Dan prije zahvata, nakon lakše večere, potrebno je eventualno, uzeti blaži laksativ, kako bi osigurali jutarnju stolicu. Ujutro se preporuča popiti Donat Mg 3-5 dl te nakon toga ništa ne piti ni jesti. Uobičajenu eventualnu terapiju obavezno uzeti po standardnoj shemi ili po dogovoru s anesteziologom na preoperacijskom pregledu.

Oporavak

Postoperacijski tijek je praćen vrlo laganom bolnošću; oporavak je brz. Slijedećih mjesec dana treba izbjegavati napore i zahtjevniju tjelesnu aktivnost.

Nuspojave / komplikacije

Recidivi su vrlo rijetki: od 0,5-2%; nastaju, uglavnom, zbog ekstremne slabosti trbušnog zida.

Kao i kod svih kirurških zahvata u ovoj regiji, moguće je krvarenje različitog obima. No, pravilnom pripremom bolesnika i adekvatno izvedenom tehnikom od ekspertnog kirurga, ova je komplikacija zanemariva.

Paket

Paket uključuje: uključuje prijeoperacijski pregled anesteziologa, operacijski zahvat, tromboprofilaksu po potrebi, analgetike za 1-2 postoperacijska dana i kontrole slijedećih 6 mjeseci.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.