Pregled i ultrazvuk dječjih kukova potpuno je sigurna,neinvazivna i efikasna metoda za rano otkrivanje razvojnog poremećaja kukova koja spada u obavezan dio pregleda djece (”screening pregleda”) te se preporuča za svu djecu novorođenačke i dojenačke dobi.

Prvi pregled je uputno učiniti u dobi djeteta od 4 do 8 tjedana starosti a drugi svakako do kraja trećeg mjeseca života.

Što je razvojni poremećaj kukova?

Razvojni poremećaj kukova predstavlja različita odstupanja od fizioloških (”prirodnih”) oblikovanja čašice i glavice dječjeg zgloba kuka koje se očituje određenim stupnjem nepravilnosti zgloba kuka, od pliće čašice do djelomičnog ili potpunog iščašenja kuka.

Zašto su pretraga i pregled dojenačkih kukova od tolike važnosti?

Važnost ranog otkrivanja razvojnog poremećaja kuka kod djece proizlazi iz činjenice kako se radi o ranom otkrivanju poremećaja kuka kojemu se u takvoj,rano otkrivenoj fazi može adekvatno započeti s liječenjem (najčešće konzervativnim) koje je manje agresivno i dovodi do potpunog izliječenja, dok se u slučajevima prekasnog otkrivanja bolesti dijete izlaže dugotrajnom liječenju koje nerijetko zahtjeva više operacija na kuku/zdjelici i ostavlja trajne posljedice za dijete, poput skraćenja noge, šepanja i ubrzanog oštećenja zgloba (sekundarne koksartroze) što je osnovni cilj prevencije ovakvom metodom.

Učestalost razvojnog poremećaja kukova iznosi između 2 i 4%, češća je u bijelaca te slavenskih naroda. Također, učestalost je češća kod ženske djece. Češće je zahvaćen lijevi kuk, a u 40% slučajeva zahvaćena su oba kuka. Postoje rizični faktori za nastanak razvojnog poremećaja kukova, od kojih su najvažniji stav zadkom pri porodu, smanjena količina plodne vode, blizanačka trudnoća. Također, ako je u bližoj obitelji djeteta (otac, majka, braća i sestre) netko imao razvojni poremećaj kukova veća je vjerojatnost pojave bolesti kod djeteta.

Što obuhvaća pregled kukova kod djece?

Klinički pregled novorođenačkih i dojenačkih kukova obuhvaća izvođenje specifičnih kliničkih testova kojima se utvrđuje poremećaj razvoja i stabilnosti kuka te odstupanje od normalnih fizioloških odnosa u kuku. Obraća se posebna pažnja na duljinu nogu, opseg pokreta i vrstu pokreta u kukovima. Neizostavni dio pregleda dječjih kukova čini ultrazvuk koji predstavlja točnu i brzu metodu za konačnu potvrdu dijagnoze. Pretraga je brza,neivazivna i potpuno bezbolna za dijete i nema štetnog zračenja te se može ponavljati neograničeni broj puta. Ultrazvukom determiniramo točan odnos glavice i čašice dojenačkoga kuka kao i postotak natkrovljenja istoga.

Po završetku pregleda ortoped upoznaje roditelje sa načinima pravilnog razgibavanja dojenačkih kukova te sa mogućim upozoravajućim znakovima bolnog kuka nakon prohodavanja djece kojima bi roditelji brže došli do specijalista ali i otklonili nepotreban nemir i brigu glede hoda/šepanja svoga djeteta.

Ukratko: obavezno, brzo, efiksasno, bezbolno i sigurno!

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.