vitamini-lege-artis

Vitamini i minerali su prijeko potrebni za zdravo funkcioniranje organizma jer sudjeluju u različitim biokemijskim procesima. Budući da ih naše tijelo ne može samo sintetizirati, moramo ih unositi u organizam hranom – što je najbolje – ili dodacima (suplementima). U posljednje se vrijeme vitaminima pripisuju izvanredne moći liječenja. I dok ih jedni uzdižu i zagovaraju njihovo uzimanje u velikim dozama, drugi su oprezni prema njihovim ljekovitim svojstvima i savjetuju umjerenost pri uzimanju vitaminskih pripravaka.

Vitaminski pripravci

Popularnost je vitaminskih pripravaka ogromna. U Americi, gdje je pomama za vitaminima najizraženija, potrošnja se vitamina ubrzano povećava i dostiže milijardski promet.

Svi vitamini djeluju sinergistički, a to znači da se međusobno nadopunjuju. Nedostatak vitamina i minerala često dovodi do bolesti, ali i prevelik unos može imati određene simptome toksičnosti.

Trinaest se vitamina dijeli u dvije skupine: vitamini topivi u mastima (A, D, E i K vitamin) te vitamini topivi u vodi (vitamin C, skupina vitamina B, folna kiselina).

Vitamini topivi u mastima mogu se dugo zadržati u organizmu i nakupljaju se u njemu pa ih treba oprezno uzimati da ne dođe do hipervitaminoze.

Vitamini topivi u vodi ne mogu se značajno uskladištiti u organizmu, brzo se izlučuju i rok trajanja im je kraći pa ih moramo svakodnevno uzimati hranom.

Premda su u organizmu potrebni u vrlo malim količinama, poneki znanstvenici smatraju da su minerali čak i važniji od vitamina, jer tijelo može sintetizirati i neke vitamine, ali nijedan mineral. Minerali su nositelji životnih funkcija, neobično važni za biokemijske procese. Za normalan je rad organizma potrebno oko osamnaest zasad poznatih minerala.

Dnevne preporučene doze

Dnevne preporučene doze određene su, međutim, samo za njih sedam: kalcij, jod, željezo, fosfor, selen i cink. Tu su još bakar, fluor, kalij, klor, kobalt, krom, magnezij, mangan, molibden, natrij, sumpor i vanadij. Za rast i funkciju staničnih membrana prijeko su potrebni i minerali u tragovima: arsen, bor, nikal, silicij i drugi.

...