Opis zahvata

Sklerozantno kemijsko sredstvo – Polidocanol, Aethoxysclerol – različitih koncentracija, ovisno o željenom učinku, ubrizgava se tankom ‘inzulinskom’ iglicom u lumen kapilare.

‘Pjena’ označava to isto sredstvo, pod tlakom pomiješano sa zrakom, pri čemu nastaju sićušni mjehurići (u početku se tehnika zato nazivala air block).
Na taj se način, kemijski, izaziva upala stijenke kapilare, zgrušavanje krvi unutar njezinog lumena te postupne razgradnje, uz usmjeravanje protoka na zdrave kapilare.

Kandidati

Sitne, mrežaste – modre i ljubičaste kapilare, na manjim površinama vrlo efektno reagiraju na kemijsku sklerozaciju.

Priprema

Potrebno je upoznati kirurga sa svom terapijom i preparatima koje uzimate. Preporuča se prethodno pojesti lakši obrok i tekućinu.

Tijek zahvata

Jednostavno, brzo, efektno, bez bolova odmah po zahvatu, bez ožiljaka i ozljeda živca. Zahvat se obavlja u potpunosti bez anestezije. Pri ubodu i injiciranju pjene osjeti se oštro, ali kratkotrajno peckanje – dosta neugodno, ali je pokazatelj učinkovitosti zahvata.

Manje je bolno kod većih variksa.

Oporavak

Bez kompresivne terapije (elastičnih čarapa) poslije zahvata; uz aktivni režim hoda – potrebno je odmah iza zahvata prohodati oko 30 minuta. Dobro je uzeti obilniju količinu tekućine.

Nakon zahvata – uobičajeni režim dnevnih aktivnosti i osobne higijene, bez ograničenja.

Tijekom 8-10 dna moguće je crvenilo i podljevi na mjestu intervencije, uz lokalnu manju bolnost, što spontano postepeno nstaje.
Bitno je ne mazati tretirana područja gelovima i kremama protiv hematoma (Heparin , Ice gel i sl) jer se može izazvati iritacija. Njega isključivo blagim miljekom ili losionom za kožu.

Mjere opreza

Ako su promjene vrlo proširene, tretman je prilično bolan jer su kapilare u izravnom doticaju s brojnim živčanim završetcima u koži.
Količina (doza) primijenjenog sklerozantnog sredstva je ograničena – time je ograničen i opseg promjena koje se mogu tretirati tijekom jednog tretmana.

Često dolazi do recidiva – povratka bolesti, iako obično na drugim mjestima. Stoga je potrebno redovito ponavljati tretman radi održavanja zadovoljavajućeg stanja i prevencije širenja promjena. Potrebno je – koliko god je moguće – korigirati mehanizme koji su doveli do razvoja bolesti.

Nuspojave / komplikacije

Može doći do hiperpigmentacija koje su, na sreću – prolazne; nestaju unutar godinu dana. Ponekad može doći i do površinske upale.

Paket

Paket uključuje: Zahvat u lokalnoj anesteziji, 3 poslijeoperacijske kontrole s eventualno potrebnom dosklerozacijom sliva operirane vene.

Paket ne uključuje: prvi indikacijski pregled kirurga i color dopler vena; troškove prije prijema u Polikliniku Lege Artis.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.