Osim što stvara nelagodan osjećaj, znojenje je ponekad iz estetskih razloga vrlo nezgodno.

Problem ne predstavlja uobičajeno, već prekomjerno znojenje, neovisno o godišnjem dobu, temperaturi i ostalim vremenskim prilikama.

Dok se normalnim količinama izlučenog znoja tijelo rješava štetnih tvari i regulira temperaturu, prekomjerno znojenje nije dobro za zdravlje organizma.

Opis zahvata

Botulinum toxin djeluje tako da privremeno blokira provodljivost kemijskih signala živaca na stimulaciju znojnih žlijezda. Djelotvoran je kod hiperhidroze – prekomjernog znojenja – u većine pacijenata. Tretman traje oko sat vremena; poslije su dozvoljene sve uobičajene aktivnosti.

Važno je naglasiti da ovaj tretman ne liječi problem hiperhidroze, već eliminira prekomjerno znojenje, u prosjeku do šest mjeseci. Nakon nekoliko mjeseci, osoba može očekivati postupni povratak simptoma te – ako želi, može opet ponoviti tretman. Većini osoba dovoljno je takav postupak učiniti dva puta godišnje.

Kandidati

Kandidati za Botulinum toxin terapiju protiv znojenja mogu biti i žene i muškarci bilo koje dobi s izraženim tegobama.

Unatoč što ovaj problem silno kompromitira sve uobičajene aktivnosti i otežava život mnogim ljudima utjecaju pojačanog znojenja na sve dnevne aktivnosti, mnogi ljudi ne traže rješenje ili liječenje. Nažalost, to se događa zato što ne shvaćaju da je njihov problem medicinske naravi i da se može korigirati.

Priprema

Nije potrebna nikakva priprema za dolazak na tretman Botulinum toxinom. Neposrednu pripremu polja za tretiranje učinit će liječnik u Poliklinici.

Tijek zahvata

Tretman započinje stavljanjem anestetske kreme na regiju koja će se tretirati; djelovanje počne za cca. 15 min. Sterilnim kompresama i fiziološkom otopinom prebriše se područje pazuha kako bi se maknula krema i očistilo polje gdje će se injicirati Botulinum toxin.

Nakon toga slijedi oko 10-tak uboda s jedne i druge strane, malom inzulinskom iglicom, kako bi se preparat ravnomjerno rasporedio.
Jedna doza od 100 i.j. je obično dovoljna za oba pazuha.

Oporavak

Potrebno je 4 sata nakon tretmana ostati u uspravnom položaju, a nakon toga se normalno vraća uobičajenim aktivnostima. Ne preporuča se neposredno nakon tretmana stavljati bilo kakva kozmetička sredstva.

Mjere opreza

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da pacijenti koji u prosjeku koriste Botulinum toxin terapiju protiv znojenja dva puta godišnje – nemaju ikakvih nuspojava. U zdravstvenom smislu ne postoji niti jedna štetna posljedica; štoviše iskustva pokazuju da je tretman uistinu spas za ljude koji se pretjerano znoje.

Nakon 6-9 mjeseci postupak se ponavlja, što je garancija funkcioniranja bez bespotrebnih znakova nervoze i neugode.

Paket

Paket u Poliklinici Lege artis podrazumijeva cijenu preparata, pripremu te sam postupak tretmana; također, ukoliko je to potrebno, kontrolu nakon 2 tjedna.

U suradnji s bankama Poliklinika osigurava mogućnost beskamatnog plaćanja na rate.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.