Abdominoplastika je kirurški zahvat kojim se uklanja suvišna opuštena koža, potkoža i masno tkivo trbuha te zateže muskulatura trbušne stijenke.

Opušteni ili viseći trbuh najčešće se javlja nakon značajnog, često – naglog gubitka tjelesne težine ili kod žena nakon višekratnih trudnoća. Bitnu ulogu ima i ovdje genetski faktor: tip i kvaliteta kože, odnosno vezivnog tkiva.

Višak kože i masnog tkiva u tom području obično predstavlja veliko estetsko ali i psihološko opterećenje. Također, može dovesti i do značajnih zdravstvenih poteškoća radi nastanka kožnih defekata uslijed pritiska, trenja i znojenja.

Cilj operacije je redukcija masnog tkiva na trbuhu i formiranje estetski prihvatljivog izgleda – ravnije i napetije trbušne stijenke.

Opis zahvata

Postoji nekoliko tipova abdominoplastike – zatezanja trbuha ili ‘tummy tuck’: od uklanjanja manje količine obješene kože i masnog tkiva do velikih zahvata kada se učvršćuje cjelokupni trbušni zid. Strije se mogu ukloniti kada su ograničene na područje resekcije i eliminiraju se zajedno s viškom kože.

Često je potrebno učiniti i korekciju položaja pupka. Steznik se nosi oko 1-1,5 mjeseci.

Kandidati

Osim u žena nakon višekratnih trudnoća s velikim povećanjem težine, ovaj se problem javlja i u osoba oba spola nakon značajnog gubitka tjelesne težine. Njega nije moguće korigirati ni vježbama, ni dijetom, niti različitim kremama i kozmetičkim tretmanima, često čak ni liposukcijom.

Nakon pregleda i razgovora s kirurgom i anesteziologom, zajedno se odlučuje o zahvatu. Vrlo važno stvoriti povjerenje između liječnika i pacijenta, te razjasniti koja su očekivanja a koliki su mogući dosezi zahvata.

Priprema

Kao i za sve zahvate u općoj anesteziji, potrebno je učiniti laboratorijske pretrage i EKG snimak, te donijeti eventualnu prethodnu medicinsku dokmentaciju – sve informacije o tome dobiju se na konzultacijskom pregledu od anesteziologinje, dr Čandrlić.

Mjesec dana prije zahvata preporuča se prestati pušiti radi negativnog učinka na mikrocirkulaciju; tjedan dana ranije prestati uzimati preparate acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Ando, Acisal..) te ostale lijekove i pripravke koji utječu na zgrušavanje krvi da ne bi došlo do neželjenog krvarenja.

Tijek zahvata

Zahvat se izvodi u općoj anesteziji; traje oko 2 – 4 sata. Rez je horizontalan, smješten u donjem dijelu trbuha, iznad zone pubičnih dlačica, bočno prema zdjeličnim kostima. Dužina ovisi o stupnju opuštenosti i opsegu tkiva.Uobičajeno, ima konture kupaćeg kostima, skriven je nisko, tako da se ne vidi van gaćica. Ponekad je potrebno učiniti i dodatni rez prema pupku i oko pupka, radi kompletnije mobilizacije kože i potkože.

Koža i potkožno tkivo isprepariraju se sve do mišićne fascije, gore do rebara. Abdominalni mišići se zategnu i spajaju, oblikujući nove konture tijela. Višak tkiva se zategne i odstrani. Pupak se premješta ili se formira novi, izgledom poput postojećeg. U nekim slučajevima postavljaju se drenovi, tijekom slijedećih par dana; međutim, većinom nisu potrebni.

Ponekad je potrebno, uz abdominoplastiku, učiniti i i hidroliposukciju, u istom zahvatu.

Postoperacijski, odmah se navlači steznik, po prethodno uzetoj mjeri. Pacijent se smješta u apartman tijekom nekoliko slijedećih sati, radi nadzora, analgezije i kontrole krvarenja. Po potrebi ostaje i preko noći. Ležati treba povijenih koljena – radi smanjenja napetosti trbuha, odnosno, reza. Steznik se nosi 6 – 8 tjedana nakon zahvata.

Oporavak

24 sata iza operacije: pacijent povremeno treba ustajati iz kreveta, uz kratku šetnju, u savijenom polozaju, da bi se potaknula cirkulacijacija. Izbjegavati naglo uspravljanje i naprezanje.

7 dana iza operacije: prva kontrola; i dalje izbjegavati napore, fizičke i seksualne aktivnosti.

2 tjedna poslije: 10-14 dana postoperacijski, vade se konci, a je pacijent sposoban i za postupni povratak svojim privatnim i profesionalnim aktivnostima . Otok će se smanjiti i hematom će nestati za nekoliko tjedana; za nekoliko mjeseci vidjet će se stvarni rezultati abdominoplastike. Neki dijelovi abdomena bit će umrtvljeni na osjet – zbog presjecanja kožnih grana živaca – i to će potrajati nekoliko mjeseci. U početku rez će biti crvene ili ružičaste boje; takva boja će se zadržati nekoliko mjeseci poslije kirurškog zahvata, ali će s vremenom izblijediti.

Mjere opreza

U prvim danima nakon operacije, za očekivati je oticanje tkiva uz pojavu podljeva. Unutar prvih 24-48 sati treba stavljanjati hladne obloge, izbjegavati pušenje i tjelesne napore. Prvih tjedan dana operirani dio tijela bit će bolan i zategnut, otečen i pun podljeva, što se može ublažiti i otkloniti analgeticima, oblozima i nošenjem steznika.

Nuspojave / komplikacije

Komplikacije nakon abdominoplastike su rijetke; mogu biti rane i kasne.
Od ranih komplikacija najčešći su: hematom, infekcija i nekroza oko reza; najčešće se javlja kod pušača i dijabetičara. Može se akumulirati i serum, u donjim dijelovima trbuha, ispod kože; moze biti prisutan i nekoliko mjeseci nakon operacije.

Od kasnih komplikacija jeste pojava hipertrofičnog ožiljka.

Paket

Paket uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, steznik, postoperacijski nadzor, potrebne lijekove, kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole unutar godine dana.

Paket ne uključuje: prijeoperacijski laboratorij (nalaz krvi), EKG-a, internistički pregled, konzultacije s drugim specijalistima (specijalist za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, transfuziolog), lijekove koje ćete uzimati kod kuće.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.