Što je ”blokada” i za što se koristi?

”Blokada” predstavlja termin uvriježen u svakodnevnomu žargonu za intraartikularnu instilaciju lijeka (kao kombinacije DepoMedrol-a i Lidocain-a) koja se koristi kao privremena pomoć pri određenim upalnim/traumatskim stanjima lokomotornog sustava.

Tko je kandidat za ”blokadu” i da li se može primati u neograničenim količinama?
”Blokada” se po svim eminentnim autorima tekstova radova u njenom utjecaju na zdravlje čovjeka mora (i smije!) davati isključivo u biranim slučajevima samo kao privremena pomoć u liječenju pacijenta.

Iako je poznato da gore navedeni lijek ima vrlo brz učinak na smanjenje upale i boli pri određenim stanjima lokomotornog sustava jednako je poznato da se protuupalna komponenta lijeka (DepoMedrol) dugo vremena i nakon aplikacije zadržava u mekim tkivima te uzrokuje smanjenje elasticiteta i tonusa istih kao što može i negativno djelovati na samu zglobu hrskavice u slučaju aplikacije prekobrojne količine.

Pravi kandidati za ovu vrstu terapije su ili mlađa populacija (profesionalni sportaši) sa kroničnim ozljedama rezistentnima na druge metode liječena ali samo u obliku jedne instilacije ili starija populacija sa uznapredovalom artrozom zgloba u više instilacija kao fazu pripreme za konačni oblik liječenja (najčešće operativnom zamjenom zgloba).

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.