Što su matične stanice i za što služe našemu tijelu?

Matične stanice su stanice koje spadaju u skupinu nezrelih stanica u ljudskom tijelu koje se mogu transformirati u mnogo različitih vrsta stanica, ovisno o tome kako i gdje ih liječnik primjenjuje.One su izvor svih stanica tijela, a ova sposobnost regeneracije oštećenih tkiva čini ih jedinstvenima u medicini.Matične stanice mogu se podijeliti u različite kategorije ovisno o njihovom nastanku. Jedna od podjela je ona na embrijske (koriste samo u svrhe istraživanja i bolje razumijevanje sposobnosti matičnih stanica) i odrasle matične stanice koje se dalje dijele na matične stanice iz koštane srži,hrskavice,masnog tkiva,organa i matične stanice iz pupkovine.

Postupak liječenja i indikacije

U liječenju najčešće koristimo pacijentove matične stanice dobivene posebnim postupcima iz stanica masnog tkiva (najčešće trbušne stijenke, bokova a rjeđe i drugih dijelova tijela) koje liječnik zatim ubrizgava u željeno područje.
Minimalno bolnom procedurom ublaženom anestetikom i analgetskim lijekovima UZV vođenom aspiracijom se uzima dio masnog tkiva pacijenta,stavlja u centrifugu te odmah po dobivanju matičnih stanica se iste apliciraju pacijentu na željeno mjesto.

Koristimo ih u slučajevima degenerativnih oštećenja (osteoartritis ili artroza hrskavica zglobova, prijelomi kostiju) te akutnih ozljeda koštano-zglobnih i mekih struktura sustava za kretanje (mišići, ligamenti, tetive). Terapija matičnim stanicama u ortopediji postiže zapažene rezultate u bržem i uspješnijem cijeljenju koštanih i mekih tkiva, a tako i bržem i kvalitetnijem povratku funkcije.

Terapija matičnim stanicama u ortopediji može se koristiti u liječenju sljedećih stanja:

  • osteoartritis (artroza)
  • prijelomi kostiju
  • ozljede tetiva (istegnuća, puknuća tetive ramena/rotatorne manžete, kronične upale)
  • istegnuća i puknuća ligamenata (koljeno: djelomična ruptura prednje ukrižene sveze, rupture medijalnog i lateralnog kolateralnog ligamenta; gležanj: ruptura prednjeg talofibularnog ligamenta (izaziva nestabilnost gležnja)
  • istegnuća i puknuća mišića
  • sindromi prenaprezanja (sindrom bolnog ramena, teniski i golferski lakat, sindrom škljocavog kuka, hondromalacija patele, skakačko koljeno, sindrom Ahilove tetive, plantarni fasciitis/sindrom bolne pete)

Tko nije kandidat za ovakav tip liječenja?

Terapiju matičnim stanicama nažalost nije moguće provoditi u svih bolesnika, uključujući ljude koji se bore s karcinomom, infekcijama i medicinskim stanjima u kojima postoje poremećaji zgrušavanja krvi.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.