Botulinum toxin predstavlja zlatni standard u saniranju bora na čelu i oko očiju.

Botulinum toxin je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum, koji blokira prenaglašene živčane impulse a time i pretjerane, nekontrolirane mišićne kontrakcije.

Područje njegove prve primjene stoga je bila okulistika, neurologija, pedijatrija – za ublažavanje pretjeranog treptanja, faciopareze ili blefarospazma. Kao slučajna nusdjelovanje opaženo je da ‘briše’ bore čela. Nazivali su ga ‘najpoželjnijim otrovom na svijetu’.

Nakon niza kliničkih ispitivanja i studija, od početka 90-ih godina, Botulinum toxin počeo koristiti u medicini i u estetske svrhe, u plastičnoj kirurgiji.

Bitno je spomenuti da je tretman još 2002. godine odobrila američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova. Istraživanja pokazuju da se samo u SAD-u, nakon tog odobrenja, na tretman Botulinum toxinom odlučilo više od milijun ljudi.

Opis zahvata

Tretman Botulinum toxinom siguran je i jedan od najdjelotvornijih i najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje bora na području čela i bora smijalica.

Tretman Botulinum toxinom jednostavan je, neinvazivni zahvat kojeg izvodi liječnik. Izvodi se tako da se preparat, pažljivo i precizno, injicira pod kožu na mjestima gdje se bore žele ukloniti ili umanjiti. Time se blokira rad pojedinih mišića koji sudjeluju u mimici lica čime se umanjuju i uklanjaju bore. Djelovanje preparata je lokalizirano samo na mjesta na koja je injiciran.

Zahvat je jednostavan i traje svega nekoliko minuta. Preparat se ubrizgava vrlo tankim iglicama tako da je bezbolan i ne ostavlja podljeve.
Rezultat zahvata, kao ni kod sličnih estetskih tretmana, nije trajan jer još nije otkrivena tvar koja bi u potpunosti zaustavila neizbježan proces starenja.

U ponudi su dvije doze:

Botulinum toxin – sastoji se od 100 jedinica.

Vistabel – poznata kao ‘Baby Botulinum toxin’, od 50 jedinica. Baby Botulinum toxin tretmani sadrže minimalne doze Botulinum toxina aplicirane na uobičajena područja. Rezultati su vrlo slični kao kod normalnog doziranja, ali ipak omogućavaju veću pokretljivost lica. S obzirom da je vijek trajanja malo manji, preporuča se ponavljanje tretmana nakon 3-4 mjeseca.

Kandidati

Donedavno, na pomlađivanje Botulinum toxinom odlučivale su se osobe zrele dobi, od 40. godine naviše; sada se stavovi mijenjaju te se na ‘brisanje’ bora odlučuje sve više 30-godišnjaka.

Botulinum toxin ima odobrenje za uspješno tretiranje izraženih horizontalnih bora na čelu i okomitih između obrva te tzv. bora smijalica u kutovima očiju.

Tretman se ne smije izvoditi ako postoji infekcija (akne, impetigo, herpes..) na mjestima na koja bi se preparat trebalo injicirati. Također, ne smije se izvoditi na pacijentima koji su osjetljivi odnosno alergični na bilo koji sastojak preparata.
Pacijenti s pojedinim neurološkim poremećajima (ALS, Myasthenia Gravis ili Lambert-Eaton sindrom) imaju povećan rizik pojave ozbiljnijih nuspojava.

Priprema

Nakon pregleda facijalnih mišića liječnik će odlučiti u koja područja treba precizno injicirati preparat. Nužan je detaljan uvid u raspored i građu facijalnih mišića jer se oni u ljudi mogu bitno razlikovati. Mnogi nedovoljno educirani liječnici tu činjenicu zanemaruju i zato njihovi rezultati nisu zadovoljavajući.

Prije tretmana, liječnika treba obavijestiti o eventualnom dojenju, trudnoći ili pratećim bolestima.

Postoji mogućnost prethodnog nanošenja anestetičke kreme na područje tretmana kod izrazito osjetljivih klijenata.

Tijek zahvata

Botulinum toxin se pažljivo i precizno aplicira u vrlo malim količinama na određena mjesta na licu pacijenta. To blokira rad pojedinih mišića, koji sudjeluju u mimici lica. Time se umanjuju i uklanjaju bore, koje nastaju snažnim djelovanjem tih mišića. Sama aplikacija je gotovo bezbolna jer se izvodi vrlo tankim iglicama.

Mjesta na kojima se najčešće izvodi tretman su bore na čelu, sitne bore s vanjske strane očiju, eventualno, iznad gornje usne, od kuta usne do brade, neravnine na bradi i bore na vratu.

Učinak je vidljiv već nakon nekoliko dana, obično 2–7 dana. Postojeće se bore postepeno ‘brišu’. Naime, prirodnom eksfolijacijom – ljuštenjem – epidermisa, bore postaju pliće, čak i posve nestanu, ovisno o dubini i intenzitetu. Proces ekfolijacije može se ubrzati naknadnom mikrodermoabrazijom Reviderm skin Peeler-om.

Trajnost konačnog rezultata aplikacije Botulinum toxina varira, ovisno o individualnim karakteristikama; većinom je oko 4 – 6 mjeseci. Tretman se može ponavljati neograničen broj puta jer ne postoji nikakva opasnost za zdravlje pacijenta. Potrebno je samo paziti da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak, kojeg određuje liječnik. Ponavljanjem tretmana održava se mladenački i svjež izgled. Važno je napomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja trajniji.

Oporavak

Pacijent se može odmah po završetku postupka vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Na mjestu uboda može se pojaviti manja modrica, koju možete pokriti s puderom. Preporuča se ostati u uspravnom položaju slijedećih sat vremena te izbjegavanje fizičkiog naprezanja tijekom naredna 24 sata.

Botulinum toxin razvije svoje puno djelovanje nakon 2-7 dana po injiciranju; obično djeluje 4-6-8 mjeseci.

Nuspojave / komplikacije

Nuspojave su rijetke; može se javiti glavobolja, blaži sindrom gripe, privremeno spuštanje očnih kapaka i vrtoglavica. Vrlo rijetko dolazi do pojave bolnosti lica, eritema na mjestu injiciranja i oslabljenosti mišića. Pojave se povezuju sa samim injiciranjem jer se javljaju tijekom prvog tjedna nakon zahvata. Sve nuspojave su privremene i ne traju više od nekoliko dana.

Paket

Paket u Poliklinici Lege artis podrazumijeva cijenu samog preparata, pripremu te sam postupak tretmana i ukoliko je to potrebno, kontrolu nakon 2 tjedna.

U suradnji s bankama Poliklinika Lege artis osigurava mogućnost plaćanja karticom, jednokratno ili beskamatno na rate.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.