Blefaroplastika je estetski kirurški zahvat kojim se korigiraju spušteni očni kapci i eliminiraju ‘vrećice’ ispod očiju. Tako se uklanjaju neželjene posljedice starenja te postiže odmoran i svjež izgled lica.

Oči su najživlji i ‘najkomunikantniji’ dio lica – prvo što primjećujemo u kontaktu s osobom. Vedar, svjež i odmoran pogled možemo zadržati i u zrelim godinama. Zato je korekcija očnih kapaka postala danas jedan od najčešćih estetskih zahvata – relativno jednostavan, a vrlo efektan i efikasan, bez većeg rizika za pacijente.

Opis zahvata

Gubitak elastičnosti i opuštanje kože, slabljenje mišića lica, nakupine masnog tkiva i vode dovode do spuštanja gornjeg kapka, stvaranja vrećica ispod donjeg kapka i nastanka mreže bora oko očiju. Oči izgledaju umorne, lice podbuhlo.

Blefaroplastikom se, na relativno brz i jednostavan način, mogu ukloniti upravo takvi – neželjeni – efekti zrelih godina. Tim se estetskim zahvatom podižu opušteni očni kapci, eliminiraju vrećice ispod očiju i korigiraju bore i nabori oko očiju. Neizmjerno je bitno da zahvat izvodi iskusan i vješt estetski kirurg – radi što manjeg traumatiziranja tkiva, što nježnijim i kraćim postupkom – tako je i oporavak brz, nekompliciran, a efekti odmah vidljivi, trajni i prirodni.

Kandidati

Korekcija očnih kapaka je zahvat podjednako popularan kod oba spola.
To su ljudi kod kojih se jasno, često prerano, uočljivi efekti starenja i koji su nezadovoljni izgledom svojih očiju.

Također, to su pacijeti kojima je zbog neke ranije ili aktualne bolesti, povrede ili nezgode spušten možda samo jedan očni kapak.

Priprema

Prije zahvata na očnim kapcima potrebno je obaviti pregled i konzultacije kod našeg estetskog kirurga, dr Aleksandra Milenovića. Tada se dobiju potpune informacije o načinu i tijeku zahvata.
Anesteziologinja, dr Čandrlić pregledat će vas i infomirati o prijeoperacijskom i postoperacijskom periodu – koje nalaze donijeti, koje lijekove uzeti ili izostaviti.

Važno je, kao i kod svih estetskih zahvata, prekinuti ili reducirati pušenje – radi negativnog efekta na mikrocirkulaciju a time i tijek oporavka te konačni efekt zahvata.

Tijek zahvata

Ponovo treba naglasiti neophodnost vještog, iskusnog i nježnog estetskog kirurga, realnog u procjeni i izvedbi zahvata.
Zahvat nije bolan i relativno je kratak – traje oko sat vremena.

Izvodi se u lokalnoj ili lokalno – potenciranoj anesteziji, ovisno o zahtjevu klijenta.

Izvodi se radiofrekvencijom, što značajno smanjuje traumatiziranje tkiva i ubrzava oporavak. Rez je skriven u prirodnom pregibu gornjeg kapka, odnosno, postavljen po samom rubu donjeg kapka tako da je, postoperacijski, posve neuočljiv. Nakupine masnog tkiva iz gornjeg i donjeg kapka reduciraju se i/ili premjeste, mišići se skrate i zategnu, višak kože reducira.

Oporavak

Pacijent se u apartmanu Poliklinike zadržava obično oko dva sata nakon zahvata radi opservacije i nadzora. Karakteristika ovog zahvata je potpuni izostanak postoperacijskih bolova,pa nema potrebe za primjenom analgetika.Šavi se odstranjujučetvrti do sedmi dan iza zahvata.
Pacijent može imati osjećaj stranog tijela u očima ili pojačano stvaranje suza oko 2 tjedna poslije operacije. U tom periodu može koristiti propisane kapi i mast za oči.

Modrice, podljevi i otekline obično prolaze tijekom slijedećih 10 – 14 dana. Pacijenti se obično vraćaju na posao nakon desetak dana, neki čak i ranije, uz zaštitu sunčanim naočalama.

Mjere opreza

Sugerira se prestnak / redukcija pušenja radi mikrocirkulacijskih uvjeta. Također, potrebno je prestati s uzimanjem lijekova za razrjeđenje krvi i protiv bolova iz skupine nesteroidnih antireumatika koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu ( Aspirin, Andol, Acisal).

Obavezno je spavanje u polusjedećem položaju; izbjegavati saginjanje licem prema podlozi.

Nuspojave / komplikacije

Komplikacije su rijetke; može doći do privremene suhoće očiju ili, pak, produljenog perioda suzenja i preosjetljivosti očiju (naročito kod svjetlih očiju).

Za vrijeme konzultacija dr Milenović i dr. Čandrlić informiraju klijenta o svim mogućim komplikacijama i mjerama opreza.

Paket

Paket uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, postoperacijski nadzor, potrebne lijekove, kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole unutar godine dana.

Paket ne uključuje: prijeoperacijski laboratorij (nalaz krvi), EKG-a, internistički pregled, konzultacije s drugim specijalistima (specijalist za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, transfuziolog), lijekove koje ćete uzimati kod kuće.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.