Operacija nosa – rhynoplastica, rinoplastika – jedna je od najzahtjevnijih i najsofistciranijih operacija u estetskoj kirurgiji.

Nos predstavlja središte lica; veličinom i oblikom daje tom licu identitet i izražaj. Lijepa forma nosa očituje se u njegovoj veličini – proporciji, pravilnoj gornjoj liniji, optimalnoj širini, fino obikovanim nosnicama.

Također, nosom započinje naš dišni put.

Neke osobe imaju prirodno velik, nezgrapan, deformiran nos; neki deformitet zadobiju povredom. Često je vanjska deformacija nosa udružena s deformacijom unutarnjih struktura, što uzrokuje otežano disanje, naročito u naporu.

Estetskim zahvatom na nosu – rinoplastikom, korigira se hrskavično – koštana neravnina, ispravlja se linija oblik i duljina nosa, vrh se sužava i definira u odnosu na ostali dio. Operacija nosa izvodi se i na nosnim krilima, te se na taj način prilagođavanju nosnice. Funkcionalni zahvat operacije nosa vrši se radi korekcije devijacije septuma, te redukcije povećanih nosnih školjki, zbog čega nastaje opstrukcija disanja, pa i noćna apneja.

Stupanj korekcije nosa najčešće ovisi o zahtjevima i željama pacijenta koje je iznose na individulanim konzultacijama kod doc. dr. sc. Aleksandra Milenovića.

Opis zahvata

Dva su osnovna pristupa u operaciji nosa: zatvoreni pristup i otvoreni pristup.

Zatvoreni pristup znači da se korekcija izvodi kroz rezove položene unutar nosnica; nakon operacije nema vidljivih rezova s vanjske strane nosa.

Vanjskog – dekortikacijski pristup podrazumijeva minijaturni rez s vanjske strane nosa, točnije u području kolumele, koji zacijeli brzo i s minimalnim ožiljkom.

Tipično za ovaj pristup je da se u području vrška nosa odiže koža od podležeće hrskavice te se na taj način olakšava pristup na vršak nosa.
Obje su metode operacije nosa prihvaćene kao svjetski standard u estetskoj kirurgiji; također, one se mogu kombinirati i s nizom drugih postupaka kako bi se postigao željeni efekt.

Ono što uvijek treba imati u vidu jest to da je nos jednim dijelom već određen svojim početnim oblikom i dimenzijama. Previše radikalna redukcija nosnih struktura se ne preporučuje jer može oslabiti temeljni potporanj samog nosa. Bitan učinak na rezultat operacije imaju i čvrstoća i debljina kože, kao i mekotkivni pokrov, koji također limitiraju u kojem obimu se nos može promijeniti. Iako se kožni pokrov ne mijenja, nakon operacije koža mora prekriti prethodno oblikovane hrskavice, zato pretjerana redukcija hrskavica i kosti može rezultirati neadekvatnom adaptacijom kože.

Kandidati

Vrlo je važno imati realna očekivanja. S obzirom na sve navedeno cilj ovog estetskog zahvata na nosu nije dobiti ‘novo lice’, nego preoblikovanjem nos uklopiti u normalne odnose s ostalim dijelovima lica.
Na konzultacijskom pregledu, analiziraju se fizički, odnosno, anatomski uvjeti i mogućnosti zahvata ali i osobna motivacija te želje klijenta. Dobar kandidat je:

  • Nezadovoljan s veličiom ili oblikom nosa
  • Želi poboljšanje izgleda,
  • Ima problema s disanjem na nos i hrkanjem
  • Prethodna ozljeda nosnih struktura
  • Urođena malformacija ili deformitet

Priprema

Pacijent će – tijekom konzultacijskog pregleda – dobiti sve potrebne upute za operaciju i postoperacijski period.Prije operacije potrebno je napraviti laboratorijske nalaze, snimiti EKG, pripremiti ostalu medicinsku dokumentaciju u slučaju nekih prethodnih bolesti i poremećaja – nalaze donijeti na prijeoperacijski anesteziološki preged, doktorici Čandrlić. Potrebno je također, ispuniti prijeoperacijski anesteziološki formular koji se dobije pri prvom pregledu.
Tijekom anesteziološkog pregleda pacijent dobiva informaciu o načinu anestezije, režimu prije i postoperaciskog ponašanja – prehrana, hidratacija, aktivnosti, uzimanje lijekova i ostalo. Važno je upamtiti da 6 sati prije zahvata ne smije se ništa jesti; dozvoljeno je piti samo vodu.

Tri dana prije zahvata prestati s uzimanjem lijekova protiv bolova i za razrjeđivanje krvi iz skupine nesteroidnih antireumatika – acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol..). Na taj se način preveniraju moguća neželjena krvarenja i hematomi (krvne podljeve) za vrijeme i nakon operacije, što pospješuje i ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije. Također, treba obavijestiti anesteziologa o eventualnoj antikoagulacijskoj terapiji.

Radi sigurnosti, na definitivnom dogovoru za operativni zahvat – osobno ili telefonski – ponovo će se utvrditi sve potrebno u vezi preoperativne pripreme, operativnog zahvata i postoperativnog tijeka. Neposredno prije operacije, pacijent se u apartmanu presvlači u našu jednokratnu odjeću; popije premedikaciju – radi opuštanja i protiv uznemirenosti.

Tijek zahvata

Operacija se izvodi u općoj anesteziji što znači da spavate tijekom operativnog zahvata. Sam zahvat traje obično 1-2 sata.

Tijekom operacije se reduciraju kost i hrskavica nosa ili se iste prema potrebi oblikuju i vraćaju natrag, kako bi nos dobio zadovoljavajući oblik, izgled i veličinu.

Obično se za oblikovanje nosa koriste hrskavice nosa (najčešće nosne pregrade), hrskavice uške ili rebro ukoliko su navedene hrskavice nedostatne (prethodno iskorištene) ili je potrebna veća rekonstrukcija.

Oporavak

Prvih 24 sata postoperacijski, lice i nos bično su otečeni, s podljevima i blažu glavobolju. Nos nakon operacije ne boli. Oporavak traje obično oko sedam dana. Za to vrijeme postavljena je plastična imobilizacija s vanjske strane nosa, te tamponi u nosu; oni su jedina nelagoda u postoperacijskom tijeku, jer postoji osjećaj začepljenog nosa. Tamponi se vade 2 – 5 dana nakon zahvata.
Hematomi i otekline su minimalni, nestaju postepeno i spontano unutar osam dana, te je oporavak bezbolan. Ubrzat će ga hladni oblozi tijekom prvih dana i povišeno uzglavlje

Tijekom slijedećih mjesec dana treba izbjegavati teže tjelesne napore i, svakako, rizik od povrede.

Nakon sedam do desetak dana, pacijent je spreman za povratak uobičajenim aktivnostima.

Definitivan oblik i izgled lice i nos dobivaju nakon 3 mjeseca.

Mjere opreza

Ako tražite poboljšanje izgleda ali ne i savršenstvo, fizički ste zdravi, psihički stabilni i realni u očekivanju rezultata operacije;
Izuzetno je važno da je kandidat za operaciju psihički stabilna, uravnotežena osoba, realna u očekivanju – onaj tko želi poboljšanje izgleda ili funkcije, ali ne očekuje savršenstvo.

Nema jedinstvene metode kojom bi se korigirao, odnosno ispravio svaki nos. Operacija nosa jedan je od najzahtjevnijih zahvata u plastičnoj kirurgiji glave i vrata. Poznavanje različitih metoda i njihovo korištenje, s obzirom na specifičnost problematike svakog pojedinca, jedino vodi prema postizanju optimalnih rezultata: dobroj funkcionalnosti nosa čime je osigurano normalno disanje, skladnom izgledu cjelokupnog lica i zadovoljstvu operiranih osoba.

Danas je pristup rinoplastici drugačiji nego što je bio ranije i nos se ne promatra izolirano, nego se nastoji dovesti u optimalan odnos s već postojećim strukturama lica, kao što su obrazi, usne, brada i čelo. S obzirom na sve navedeno cilj estetskog zahvata na nosu nije dobiti „novo lice“, nego preoblikovanjem nos uklopiti u normalne odnose s ostalim dijelovima lica.

Nuspojave / komplikacije

Kao i kod drugih operacija moguće su određene komplikacije (upala, krvarenje), o čemu klijent dobije informacije za vrijeme konzultacija.

Uz pridržavanje dobivenih uputa, smanjuje se rizik od navedenog. Nije isključena mogućnost od manjih nepravilnosti i asimetrija na nosu tijekom postoperativnog razdoblja, koje obično nestanu unutar godine dana od zahvata. Ukoliko je potrebna manja sekundarna korekcija, može se učiniti tek nakon najmanje godinu dana od prve operacije.

FOTOGRAFIJE – PRIJE I POSLIJE

Paket

Paket uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, postoperacijski nadzor, potrebne lijekove, kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole unutar godine dana.

Paket ne uključuje: prijeoperacijski laboratorij (nalaz krvi), EKG-a, internistički pregled, konzultacije s drugim specijalistima (specijalist za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, transfuziolog), lijekove koje ćete uzimati kod kuće.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.