Različiti ožiljci narušavaju izgled našeg tijela bez obzira gdje se oni nalazili. Ožiljci se mogu različito razviti i variraju po obliku, boji i izgledu. Oni nastaju kao posljedica ozljede ili kirurške intervencije, uslijed sposobnosti zacjeljivanja. Mogu smetati tijelu u normalnoj funkciji i uzrokovati ograničenja kretanja zbog skupljanja i napetosti kože.

Tetoviranjem, pak, ističemo osobnost i stavove. No, kako s vremenom mijenjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne te se odlučujemo na uklanjanje.

Opis zahvata

Neovisno o razlogu nastanka ožiljka, radi se o promijenjenom tkivu kože koje često zahtijeva tretman, što zbog medicinskih, a što zbog estetskih razloga. Plastična kirurgija u većini slučajeva nudi rješenje za kožu stradalu uslijed upalnih, traumatskih, metaboličkih i svih ostalih razloga.

Uklanjanje ožiljaka i tetovaža u Poliklinici Lege artis obavlja se isključivo kirurški, a broj zahvata uklanjanja ovisi o pojedinom slučaju. Postoji mogućnost da ožiljak nakon zahvata neće u potpunosti nestati, no njegova izraženost, vidljivost i napetost će biti smanjena. Za rezultat uklanjanja ožiljka bitno je vrijeme od ozljeđivanja. Obično se korekciji ožiljka pristupa 6 mjeseci nakon ozljede. Iznimno u nekim situacijama ožiljak se može korigirati i ranije.

Kandidati

Za zahvat nije potrebna posebna priprema.

Svu uobičajenu medikamentoznu treapiju uzeti po shemi, osim lijekova koje smanjuju viskoznost i zgrušavanje krvi (antiagregacijski i antikoagulacijska terapija – Andol 100, Aspirin; Marivarin).

Sve potrebne informacije pacijent dobiva pri prvom pregledu.

Priprema

Bitno je istaknuti da za odstranjenje kožne tvorbe u Poliklinici Lege artis nije potreban prethodni pregled i konzultacije – dovoljno se samo naručiti za zahvat. Također, s obzirom na metodu kojom se zahvat obavlja, moguće je istovremeno odstraniti više izraslina, odnosno sve koje klijent želi.

Odstranjeni uzorak moguće je poslati na daljnju patohistološku dijagnostiku (PHD analizu).

Tijek zahvata

Kirurško uklanjanje ožiljka i tetovaža koje može biti učinkovitiji način za rješavanje funkcionalnih ili kozmetičkih problema uzrokovanih ožiljkom ili tetovažom. U pojedinim slučajevima bit će dovoljno izrezivanje malog dijela kože te šivanje rane finim šavom. Ožiljci u ravnini kože se korigiraju jednostavnom ekscizijom, Z ili W -plastikom.

Izvodi se u lokalnoj anesteziji.

Oporavak

Nakon provedenog zahvata uklanjanja ožiljka ili tetovaže, iznimno je važno da se pacijent pridržava svih uputa liječnika. Trajanje oporavka ovisi o ektenzivnosti zahvata.

Mjere opreza

Potrebne su ako se radi o većim tetovažama i ožiljcima. Svakako treba dolaziti na kontrole i previjanja u Polikliniku.

Ako se radi o uklanjanju manjih ožiljaka i tetovaža, važno je da provoditi redovitu toaletu prema uputama. Treba izbjegavati veća naprezanja radi bržeg i efektnijeg cijeljenja, pogotovo na mjestima jače tenzije kože.

Paket

Paket uključuje: prvi pregled, operaciju u lokalnoj anesteziji, postoperativne kontrole i vađenje šavova.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.