Kapilare su najsitnije krvne žilice, smještene na granici arterijskog i venskog sustava. Funkcija im je prijenos i izmjena tvari između tkiva i krvi.
Međutim, kada se govori o proširenim kapilarama, (venectasiae, spider vene, mrežaste vene, metličaste vene, paučaste vene, venski crtež) – prvenstveno se misli na venske kapilare.

Za razliku od proširenih vena, proširene kapilare nisu bolne i ne prati ih otok i težina u nogama.

Uzroci i mehanizmi nastanka

Vjerojatno je, kao i kod vena, najdominantniji genetski faktor – dolazi do popuštanja ventilnog mehanizma u kapilarama smješenim u masnom tkivu, uz nasljedno slabu ovojnicu mišića, fasciju.

Također, obično je prisutan i poremećaj statike (spuštena stopala), prekomjerna tjelesna težina, nedostatak aktivnosti, hormoni, trudnoća, dob.

Obično su uzroci kombinirani. U suvremeno doba, pospješuje ih kupanje u pretoploj vodi, česti boravci u sauni, podno grijanje, intenzivne anticelulitne masaže.

Nastaju u svakoj životnoj dobi, lokacija na tijelu nije strogo determinirana, javljaju se u oba spola – muškarci ih češće imaju na licu i nosu, žene na nogama.

Nažalost, jednom kad se pojave, imaju stalnu tendenciju širenja i uvećanja. Stoga, tretmane treba započeti na vrijeme i redovito ih održavati – proširene i popucale kapilare teško je, gotovo nemoguće posve ukloniti. Ali je moguće, redovitim tretmanima, barem ih držati pod kontrolom.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.