Kondilomi, papilomi, warts, spolne bradavice – nazivi su za vrlo neugodnu virusnu spolno prenosivu bolest. Karakteristično je da se teško liječe, gotovo nemoguće ih je posve ukloniti, a postoji i mogućnost maligne alteracije.
Humani papilloma virus (engl.human papilloma viruses – HPV) uzročnik je ove najčešće spolno prenosive bolesti koja pogađa i žene i muškarce. Pročitajte više

Do sad je utvrđeno više od 100 tipova HPV-a od čega je većina bezopasna za zdravlje; 80-tak izaziva različite bradavice u ljudi, a 30ak ih izaziva kondilome.
Tipovi 16, 18, 31 i 33 dokazano uzrokuju maligne promjene na grliću maternice, zbog čega su i najopasniji. Ovi tipovi HPV-a uz maligne promjene mogu uzrokovati i izrasline, odnosno kondilome koji najčešće rastu u grozdovima, unutar rodnice i oko anusa.
Kod muškaraca se kondilomi najčešće manifestiraju na korijenu i tijelu penisa, na prepuciju ili oko anusa; mogu se pojaviti i u rektumu ili u ustima.
Ako trudnica ima kondilome postoji opasnost da HPV infekciju tijekom porođaja prenese djetetu.
Malignu alteraciju potencira infekcija herpes simplex virusom, imunološka deficijencija, iscrpljenost, pušenje.
HPV se prenosi seksualnim kontaktom te oralno-genitalnim putem.
Cjepivo pomaže u sprječavanju nastanka ovih bolesti, ali ih neće izliječiti.

Kondilomi se pokušavaju liječiti na razne načine : propisanim tekućim kemikalijama (Kondiloks, Imikvimod, Podofilin), krioterapijom (smrzavanje), elektrokoagulacijom (paljenje), ubrizgavanjem interferona u svaki kondilom (protein koji stvara imunost na virus)…
Sve ove metode zapravo, tretiraju samo manifestacije HPV, ne liječeći uzrok. Također, ove nabrojane, uglavnom su prikladne za manje izrasline, površno smještene.

No unatoč svemu nabrojenom važno je uočiti da se HPV infekcija ne može u potpunosti izliječiti.

S obzirom da uglavnom obolijevaju mlade osobe i osobe generativne dobi, bitno je što manje destruirati okolno tkivo i sačuvati reproduktivnu funkciju.
Kao takve se ističu – upravo kirurške metode: uklanjanje kondiloma radiofrekvencijom i laserom.
Zahvat se izvodi u lokalnoj ili općoj intravenskoj anesteziji – ovisno o lokaciji i brojnosti.

Priprema

Nije potrebna – za zahvat u lokalnoj anesteziji.
Ako se radi u OIV anesteziji, po prethodnoj uputi anesteziologa: dan prije zahvata, nakon lakše večere, potrebno je eventualno, uzeti blaži laksativ, kako bi osigurali jutarnju stolicu. Ništa ne piti ni jesti 6 sati prije zahvata. Uobičajenu eventualnu terapiju obavezno uzeti po standardnoj shemi ili po dogovoru s anesteziologom na preoperacijskom pregledu.

Oporavak

Postoperacijski, uzeti analgetik po potrebi. Održavati uobičajenu intimnu higijenu. U tom slučaju, područja s kojih su odstranjeni kondilomi, cijele spontano, izvrsno, bez infekcije.

Nuspojave / komplikacije

Eventualno, pri ponovnoj pojavi kondiloma u istoj ili drugoj regiji, moguće ih je ponovo tretirati, s obzirom na minimalnu invazivnost metode.

Paket

Paket uključuje: zahvat i 3 postoperacijske kontrole.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.