Prevelike grudi često nisu tek estetski nedostatak, nego i problem statičkog opterećenja kralješnice. Operacija smanjenja grudi ili redukcijska mamaplastika operativni je zahvat kojim se uklanja veća količina tkiva u grudima.

Ova operacija se radi iz estetskih i funkcionalnih razloga.

Osobe s velikim grudima često trpe bolove u vratu i leđima, imaju loše držanje, slabije su pokretne, ne mogu se baviti sportom te imaju upale kože ispod dojki.

Opis zahvata

U većini slučajeva kirurški zahvat smanjenja grudi se radi zbog zdravstvenih razloga. Težina grudi iznad 400 – 500 grama, može uzrokovati bol u vratu i leđima, opteretiti kralježnicu i komplicirati osteoporozu. Tijekom konzultacija s liječnikom, pacijentica se pažljivo pregledava i mjeri te se, ovisno o stanju i zahtjevima, radi plan operacijskog zahvata.

Kandidati

Žene se odlučuju na smanjenje grudi prvenstveno radi zdravstvenih problema. Međutim, određenu ulogu imas svakako, i estetska komponenta. Zato je bitno da su to zdrave, stabilne osobe, objektivnih očekivanja, uz razumijevanje svih dosega operacijskog zahvata.

Priprema

Mjesec dana prije zahvata preporuča se prestati pušiti radi negativnog učinka na mikrocirkulaciju; tjedan dana ranije prestati uzimati preparate acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol, Acisal..) te ostale lijekove i pripravke koji utječu na zgrušavanje krvi da ne bi došlo do neželjenog krvarenja.

Ukoliko je klijentica na intenzivnoj redukcijskoj dijeti, potrebno je prvo stabilizirati tjelesnu težinu pa tek potom planirati op zahvat.

Tijek zahvata

Operacija smanjenja grudi traje oko dva do tri sata; izvodi se u općoj anesteziji. Predstavlja vrlo zahtjevan rekonstruktivni zahvat i neophodna je izvrsna procjena i odlična kirurška tehnika operatera.

Obično se izvodi uz korekciju polozaja grudi (podizanje).
 Rez je, većinom, vidljiv – proteže se oko bradavice, pa prema dolje, sve do inframamarne linije i horizontalno u inframamarnoj liniji.

Postoji mogućnost postavljanja malih drenova na svakoj strani grudi tijekom slijedeća 24 sata. Nakon zahvata postavlja se elastični zavoj oko grudi; sutradan se zavoj zamjenjuje elastičnim steznikom – grudnjakom po mjeri, koji se nosi slijedećih 1 – 1,5 mjeseca.

Oporavak

Postoperacijski, slijedećih nekoliko sati, pacijentica boravi u apartmanu radi nadzora i analgezije. U stabilnom i sigurnom općem stanju, uz lijekove protiv bolova i s elastičnim povojem oko grudi, otpušta se kući. Slijedećeg dana, na prvoj kontroli, zavoj se zamijeni čvrstim elastičnim steznikom koji se nosi tijekom slijedećih 4-6 tjedana.

Povratak uobičajenim aktivnostima moguć je za 7 – 10 dana; za 4 – 5 tjedana moguće je svladati i veće napore.

Šavovi se uklanjaju za 1 – 3 tjedna. Pacijenticama koje nisu iz okoline Osijeka preporuča se boravak u gradu barem prvih nekoliko dana – zahvat je vrlo kompleksan te je potrebno kontolirati postoperacijski tijek. Pravi i definitivni rezultati vidljivi su tek nakon oko 3 mjeseca. U slučaju potrebe za još jednim operacijskim zahvatom, ne plaća se liječnički honorar; međutim, tehnički troškovi reoperacije se plaćaju.

Mjere opreza

Kao i kod povećnja grudi, preporuke su slične: potrebno vrijeme oporavka ovisi o zahvatu koji se izvodi, te o samom pacijentu. Uglavnom je pomoć potrebna tijekom prvog i drugog dana, nakon toga se pacijentica obično može brinuti sama o sebi. Već drugi dan nakon zahvata mogu funkcionirati normalno, iako je to individualno. Povratak svakodnevnim aktivnostima obično može uslijediti nakon 10 – 12 dana, no i to ovisi o pojedincu. Potrebno je izbjegavati veće napore i dizanje većih tereta tijekom idućih 4 do 6 tjedana.

Neophodno je slijediti upute liječnika radi što bržeg oporavka. Obično se preporuča dolazak na nekoliko postoperativnih kontrola, kako bi kirurg mogao pratiti tijek oporavka.

Nuspojave / komplikacije

Svaki kirurški zahvat nosi određene rizike, kao što su rizici anestezije, infekcije, krvarenja i otekline. Te komplikacije se događaju rijetko i obično se mogu izbjeći. Premda je bol nakon zahvata u pravilu neznatna, kada je i prisutna, lako se ublažava odgovarajućim lijekovima.

Radi sigurnosti, pouzdanosti i uspješnosti zahvata, tijekom konzultacija, kirurg i anesteziolog detaljno će objasniti rizike operacije i dati upute kojih se u postoperativnom razdoblju treba pridržavati.

Paket

Paket uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, postoperacijski nadzor, potrebne lijekove, kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole unutar godine dana.

Paket ne uključuje: prijeoperacijski laboratorij (nalaz krvi), EKG-a, internistički pregled, konzultacije s drugim specijalistima (specijalist za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, transfuziolog), lijekove koje ćete uzimati kod kuće.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.