Dijagnostika

U slučaju sumnje na bolesti vena prije svega, potrebno je izvšiti pravovremeni pregled – klinički pregled kirurga i color dopler vena (ultrazvuk). Na taj način može se točno odrediti stupanj bolesti i odabrati metoda liječenja, najpogodniju za pojedinog pacijenta.

Specijalistički pregled kirurga

Ukoliko je prisutan bilo koji od znakova i simptoma bolesti, potrebno se javiti kirurgu na flebološki pregled – pregled kapilara ili vena. Za to nisu potrebne posebne pripreme; pregled je posve bezbolan i neškodljiv. Uključuje obiteljsku i osobnu anamnezu, razgovor s pacijentom i klinički pregled. Potom slijedi dijagnostički postupci te izbor odgovarajućih metoda liječenja. Cjelokupni pregled traje oko 30 min; nalazi su dostupni odmah.

Color doppler vena i arterija

Pregled venskog sustava dopplerom prikazuje vene nogu, ali i druge strukture, kao što su arterije, potkožno masno tkivo i mišiće. Osim toga, korištenjem takozvanog dopplerovog efekta, navedena će pretraga dijagnosticirati da li u nekoj od vena postoji opstrukcija (začepljenje) ili, eventualno, postoji refluks (povrat krvi prema stopalima) – znak da su oštećeni venski zalisci.

Kirurgija vena - Proširene vene i bolesti vena - Lege Artis 002

Povezane usluge

Osobe koje su posjetile ovu stranicu također su pokazale interes za ove usluge:

Proširene vene i bolesti vena - Endovenozne tehnikeProširene vene i bolesti vena – Endovenozne tehnike
Proširene vene i bolesti vena - UGFSProširene vene i bolesti vena – UGFS
Liječenje venskih ulkusa - Operativno liječenjeLiječenje venskih ulkusa – Operativno liječenje