Što je hijaluron i zašto se koristi?

Hijaluronska kiselina (hijaluron) je zapravo vrsta ne-proteinskog ne-sulfatnog šećera (ugljikohidrat) kao vrsta glikozaminoglikana otkrivena 1934.godine (K.Meyer& J.Palmer).
Kao stalna tjelesna supstanca hijaluronska kiselina se proizvodi u velikom broju organa,tkiva i tjelesnih tekućina,poglavito u zglobnoj hrskavici i zglobnoj tekućini kao nužan faktor elasticiteta i podmazivanja (lubrifikacije) zglobne hrskavice. Naime,slijedom ozljeda hrksavice (što degenerativnim promjenama-artrozom zgloba,što truamatskim ozljedama i sportom) smanjivanjem količine aktivne površine hrksavice se smanjuje i ukupna količina hijalurona i time se doprinosi sve rapidnijem propadanju zglobne hrskavice tj samoga zgloba.
Intraartikularnom aplikacijom hijalurona možemo doprinjeti smanjenju upalnog odgovora zgloba nakon hrskavičnih ozljeda te usporavanju procesa daljnjeg oštećenja hrksavice.

Zašto se hijaluron ne može uzimati u obliku tableta nego nužno intraartikularnih injekcija?

Službeno je naime dokazano da aktivne supstance hijaluronskih pripravaka u obliku tableta ne mogu iz sistemskog krvotoka (gdje uopće nisu ni potrebne) doprijeti kroz zglobnu barijeru do samog ciljanog mjesta potrebnog dijelovanja u zglob.
Za razliku gore navedenoga,intraartikularne injekcije hijaluronskih pripravaka ne dolaze u sistemsku cirkulaciju nego direktno na ciljano mjestu u zglob!

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.