Opis zahvata

Sklerozacija laserom i radiofrekvencijom (RF) je zatvaranje, koagulacija kapiara i manjih vena toplinom. Nešto je manje bolna od primjene pjene, iako je taj doživljaj ‘toplinske boli’ vrlo individualan.

Na taj se način, termički, izaziva upala stijenke kapilare, zgrušavanje krvi unutar njezinog lumena te postupna razgradnja, uz usmjeravanje protoka na zdrave kapilare.

Kandidati

Sitne, mrežaste – crvene i ljubičaste kapilare; pogodno za opsežnija područja zahvaćena promjenama – jer nema ograničenja tretirane površine ‘dozom’. No često je tretman potrebno ponoviti još 2-3 puta u razmaku nekoliko tjedana do potpunog efekta.

Priprema

Potrebno je upoznati kirurga sa svom terapijom i preparatima koje uzimate. Preporuča se prethodno pojesti lakši obrok i tekućinu.

Tijek zahvata

Nježnom, sićušnom iglicom ulazi se u samu kapilaru, na određeno mjesto od kojeg se račva. Pri tome se osjeti kratko, oštro peckanje što je pokazatelj učinkovitosti terapije. Doživljaj boli je vrlo individualan, ali anestezija nije potrebna. Dužina trajanja zahvata ovisi o opsegu tretiranih promjena,a može trajati i do 1 sat.

Oporavak

Bez kompresivne terapije (elastičnih čarapa) poslije zahvata; uz aktivni režim hoda – potrebno je odmah iza zahvata prohodati oko 30 minuta. Dobro je uzeti obilniju količinu tekućine.

Nakon zahvata – uobičajeni režim dnevnih aktivnosti i osobne higijene, bez ograničenja.
Tijekom 8-10 dna moguće je crvenilo i podljevi na mjestu intervencije, uz lokalnu manju bolnost, što spontano postepeno nestaje.

U slučajevima tretiranja velikih, opsežnih područja zahvaćenih kapilarama, često na obje noge, indicirano je nositi elastične čarape 1. stupnja kompresije, koje pacijent dobije nakon tretmana, prema prethodno uzetoj individualnoj mjeri. Čarape se nose 2 tjedna, a dalje po preporuci.

Bitno je ne mazati tretirana područja gelovima i kremama protiv hematoma (Heparin , Ice gel i sl) jer se može izazvati iritacija. Njega isključivo blagim mlijekom ili losionom za kožu.

Mjere opreza

Ako su promjene vrlo proširene, tretman je prilično bolan jer su kapilare u izravnom doticaju s brojnim živčanim završetcima u koži.

Često dolazi do recidiva – povratka bolesti, iako obično na drugim mjestima. Stoga je potrebno redovito ponavljati tretman radi održavanja zadovoljavajućeg stanja i prevencije širenja promjena. Potrebno je – koliko god je moguće – korigirati mehanizme koji su doveli do razvoja bolesti.

Nuspojave / komplikacije

Može doći do hiperpigmentacija koje su, na sreću – prolazne; nestaju unutar godinu dana. Ponekad može doći i do površinske upale.

Paket

Paket uključuje: Zahvat u lokalnoj anesteziji, 3 poslijeoperacijske kontrole s eventualno potrebnom dosklerozacijom sliva operirane vene.

Paket ne uključuje: prvi indikacijski pregled kirurga i color dopler vena; troškove prije prijema u Polikliniku Lege artis.

Svaka noga ima svoju priču. Ovisi o vrsti samih promjena – žila koje tretiramo, opsegu, potkožnom masnom tkivu, tipu kože, pigmentaciji i – možda najvažnije –kvaliteti mišićne ovojnice, tj fascije mišića. S tim je izravno povezana učestalost recidiva – djelomičnog vraćanja bolesti.

Također – ako se uzrok ne otkloni – spuštena stopala, nedostatak aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina i ostalo – promjene se djelomično vraćaju, eventualno, u manjem obimu i, možda na drugom mjestu.

Sitne, mrežaste kapilare, na manjim površinama vrlo efektno reagiraju na kemijsku sklerozaciju. Ako su promjene vrlo proširene, tretman je prilično bolan jer su kapilare u izravnom doticaju s brojnim živčanim završetcima u koži.

Sklerozacija radiofrekvencijom (RF) je znatno manje bolna i nema ograničenja ‘dozom’ tretirane površine (količine kapilara). No nekad je tretman je potrebno ponoviti još 2-3 puta u razmaku nekoliko tjedana do potpunog efekat.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.