Samo ona žena koja je trajno osuđena na push up grudnjak, koja zazire od toplessa na plaži, koja tjeskobno promatra odraz svog poprsja u ogledalu i sramežljivo gasi svjetlo u spavaćoj sobi – shvaća što znače ‘silikoni’!

Estetskim zahvatom povećanja i oblikovanja grudi klijentice dobivaju novu, ljepšu figuru i držanje tijela, a time i samopouzdanje, sigurnost i zadovoljstvo.

Tisuće žena su poboljšale svoj izgled i dobile više samopouzdanja zahvaljujući povećanju grudi. Ako ste nezadovoljni veličinom ili formom svojih grudi, povećanje i modeliranje vam nudi priliku da dobijete bolje oblikovane, punije grudi koristeći najnovije tehnike estetske kirurgije.

Opis zahvata

Povećanje i oblikovanje grudi je vrlo popularan i najčešći zahvat u esteskoj kirurgiji na svim svjetskim tržištima; primjenjuje se već pedesetak godina – u SAD se godišnje realizira 350 tisuća zahvata. Tijekom razvoja estetske kirurgije mijenjale su se tehnike i metode povećanja i oblikovanja grudi te su danas dosegnule tehnološki vrhunac. Stoga je neophodno slijediti sve aktualne svjetske standarde i trendove – uz kontinuiranu edukaciju liječnika, korištenje najkvalitetnijih implantata i opreme.

To je kirurška je metoda kojom se poboljšava izgled ili postiže veći volumen grudi. Izvodi se ugradnjom implantata koji su dizajnirani tako da povećavaju male, nerazvijene grudi ili pak, da bi se vratio i povećao volumen grudi izgubljen dojenjem, gubitkom tjelesne težine ili prolaskom godina. Izbor prave veličine i oblika implantata najvažnija je zajednička odluka pacijenta i kirurga. Također, operacijom se može korigirati asimetrija grudi (nejednaka veličina ) ili, pak, obješenost dojki uz višak kože. Neizmjerno su bitne predoperacijske konzultacije kirurga i pacijentice radi procjene objektivnog stanja u odnosu na očekivanja i mogućnosti.

Danas postoje i druge metode povećanja i rekonstrukcije grudi koje se pokušavaju probiti i etablirati. Danas je najveći svjetski trend u povećanju grudi – povećanje grudi vlastitim masnim tkivom. No, kako smatra doc dr Milenović, kada je riječ o povećanju i oblikovanju grudi, budućnost silikonskih implantata u sljedećih desetak godina u potpunosti je neupitna.

Kandidati

Žene se odlučuju na povećanje grudi kako bi poboljšale svoj izgled, povratile samopouzdanje i sigurnost. Ovo su tipični problemi estetske prirode koje pacijentice žele ispraviti:

  • Malene, nerazvijene grudi i nakon puberteta
  • Postizanje proporcionalnosti u odnosu na jači/razvijeniji donji dio tijela
  • Nezadovoljavajući oblik grudi ( šiljaste, plosnate i sl)
  • Smanjenje grudi nakon gubitka kilograma, trudnoće ili dojenja.
  • Smanjena čvrstoća i opuštenost zbog tjelesnih promjena poput starenja.
  • Asimetričnost grudi u pogledu veličine ili oblika.
  • Rekonstrukcija grudi nakon preventivnog odstranjivanja u svrhu sprječavanja pojave karcinoma

Priprema

Mjesec dana prije zahvata preporuča se prestati pušiti radi negativnog učinka na mikrocirkulaciju; tjedan dana ranije prestati uzimati preparate acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Ando, Acisal..) te ostale lijekove i pripravke koji utječu na zgrušavanje krvi da ne bi došlo do neželjenog krvarenja.

Tijek zahvata

Operacija postavljanja silikonskih implantata traje oko sat vremena, odnosno, sat i pol do dva- ako se radi rekonstrukcija dojki. Operacijski rez pozicionira se – uglavnom – ispod grudi, u prirodnoj brazdi dojki ili – eventualno – oko donjeg ruba bradavice. Implantati se se postavljaju ispod žljezdanog tkiva dojke ili ispod mišića, o čemu odlučuje kirurg ovisno početnom stanju i željama klijentice s obzirom na veličinu i oblik.

Nakon zahvata postavlja se elastični zavoj oko grudi; sutradan se zavoj zamjenjuje elastičnim steznikom – grudnjakom po mjeri, koji se nosi slijedećih 1 – 1,5 mjeseca.

Oporavak

Postoperacijski, slijedećih nekoliko sati, pacijentica boravi u apartmanu radi nadzora i analgezije. U stabilnom i sigurnom općem stanju, uz lijekove protiv bolova i s elastičnim povojem oko grudi, otpušta se kući. Slijedećeg dana, na prvoj kontroli, zavoj se zamijeni čvrstim elastičnim steznikom, tijekom slijedećih 4-6 tjedana radi smanjenja otekline i fiksiranja implantata na željenom mjestu.

Povratak uobičajenim aktivnostima moguć je za 5 – 8 dana; za 4 – 5 tjedana moguće je svladati i veće napore.

Mjere opreza

Potrebno vrijeme oporavka ovisi o zahvatu koji se izvodi i o samom pacijentu. Uglavnom je pomoć potrebna tijekom prvog i drugog dana, nakon toga se pacijentica obično može brinuti sama o sebi. Već drugi dan nakon zahvata mogu funkcionirati normalno, no to može biti individualno. Mnogi se mogu vratiti na posao unutar 7 do 10 dana, no i to ovisi o pojedincu. Potrebno je izbjegavati veće napore i dizanje većih tereta tijekom idućih 4 do 6 tjedana.

Neophodno je slijediti upute liječnika radi što bržeg oporavka. Obično se preporuča dolazak na nekoliko postoperativnih kontrola, kako bi kirurg mogao pratiti tijek oporavka.

Nuspojave / komplikacije

Svaki kirurški zahvat nosi određene rizike, kao što su rizici anestezije, infekcije, krvarenja i otekline. Te komplikacije se događaju rijetko i obično se mogu izbjeći. Premda je bol nakon zahvata u pravilu neznatna, kada je i prisutna, lako se ublažava odgovarajućim lijekovima. Kod implantata koji se ugrađuju ispod mišića, zbog početnog rastezanja mišića neke se pacijentice tuže na zategnutost koja se obično povlači nekoliko dana nakon zahvata.

Kod umetanja bilo kojih implantata u tijelo, ponekad može doći do kapsularne kontrakcije koja uzrokuje tvrdoću grudi, nelagodu, povremenu bol u grudima i promjenu oblika grudi. Kapsularna kontrakcija se javlja kada tkivo zacjeljuje jakim ožiljkom oko stranog tijela poput implantata.

U usporedbi s ostalim implantatima, znanstvene studije pokazuju gotovo neznatan broj pojava kapsularne kontrakcije kod poliuretanskih implantata – samo 1% kroz 10 godina. To je jedan od glavnih razloga zašto koristimo samo ovu vrstu implantata.

Radi sigurnosti, pouzdanosti i uspješnosti zahvata, tijekom konzultacija, kirurg i anesteziolog detaljno će objasniti rizike operacije i dati upute kojih se u postoperativnom razdoblju treba pridržavati.

Paket

Paket uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, postoperacijski nadzor, potrebne lijekove, kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole unutar godine dana.

Paket ne uključuje: prijeoperacijski laboratorij (nalaz krvi), EKG-a, internistički pregled, konzultacije s drugim specijalistima (specijalist za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, transfuziolog), lijekove koje ćete uzimati kod kuće.

FOTOGRAFIJE RADOVA PRIJE I POSLIJE

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.