Urasli nokat (Unguis incarnatus) je stečena promjena koja najčešće nastaje na palčevima stopala. Razlozi za urastanje nokta u okolno meko tkivo prsta uglavnom su: narušena statika stopala (spušteni svod), neudobna i tijesna obuća te loša njega.

Poznato je da izvjesna vrsta obuće baš potencira urastanje nokta: tzv ‘all star nail’ koji često zarade mladi, noseći omiljene tenisice.

Ovim su se problemom oduvijek bavili pedikeri. No problem često prelazi njihove mogućnosti, pa je potrebna kirurški postupak.

Segment kirurgije koji se bavi patologijom stopala naziva se podologija.

Da bismo lakše razumjeli ovaj bolni proces, treba poznavati osnovne podatke o samim noktima

Nokti su, na neki način, analog životinjskim kandžama. Formirani su od rožnatog tkiva u obliku pločica, smještenih na krajnjoj periferiji prstiju. Rastu iz svoje osnove prema periferiji i završavaju se slobodnim rubom. Bočni rubovi nokatne ploče naslonjeni su na meko tkivo kože prstiju. Slobodni rub je onaj dio nokta koji obrezujemo. Važno je znati da slobodni rub nokatne ploče treba obrezati ravno. Tako se izbegava njeno savijanje. Ako se – uslijed krivog rezanja – savija i, uz to, bude izložena kontinuiranom pritisku, dolazi do urastanja jedne ili obje bočne ivice u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju. Nokatna ploča, koja je isprva uglavnom ravna, sada postaje sve više zakrivljena , te u poprečnom presijeku dobiva oblik potkovice. Još nešto: osobe s uraslim noktom najčešće same, često i žestoko, radikalno obrezuju nokte – i to tako što uporno režu uglove slobodnog kraja i dio uraslog bočnog ruba. Time se samo privremeno riješi osnovni problem, sve dok nokat ponovo ne naraste i ponovo zauzme još čvršću poziciju urastanjem u meko tkivo. Tada se opet javljaju poznate tegobe zbog kojih pacijenti izbegavaju kretanje.

A zbog nemogućnosti nošenja neke posebne ili trendi obuće – to postaje i više od zdravstvenog problema!

Ako se nokatna ploča – uslijed krivog rezanja – savija i, uz to, bude izložena kontinuiranom pritisku, dolazi do urastanja jedne ili obje bočne ivice u kožu i meko tkivo bočne strane prstiju.

Ako se nokatna ploča pravovremeno počne strpljivo i redovno obrezivati – tako što će slobodni rub imati ravnu ivicu, postoji šansa da se problem riješi. U suprotnom, neminovna je kiruška intervencija.

Opis i tijek zahvata

Sam zahvat izvodi se u lokalnoj anesteziji, traje vrlo kratko i vrlo je komforan, i za operatera i za pacijenta. U Poliklinici Lege Artis vršimo ga radiofrekvencijom – da bi smanjili oštećenje tkiva, bol i krvarenje.

Pravilnim i radikalnim odstranjenjem urasle bočne ivice nokatne ploče sve do korijena, te uklanjanjem granulacionog inficiranog mekog tkiva uz rub uraslog nokta, problem se trajno rješava.

Priprema

Poseban režim nije potreban; dovoljno je ponijeti široku, otvorenu obuću (natikače).

Oporavak

Slijedećih 30-45 min poslije zahvata, pacijent provede u Poliklinici, s podignutim stopalom, da bi se procijenilo eventualno krvarenje. Saturiran analgetikom per os, može kući.

Slijedećih nekoliko dana preporuča se i dalje, češće, povišeni položaj stopala, manji opseg kretanja te hladni oblozi i analgetici po potrebi. Nakon 3 dana stopalo se treba tuširati, prati sapunom i dobro posušiti. Nije potrebno ničim mazati i tretirati, eventualno poprskati Octanisept spray.

Cilj zahvata

Pacijenti su bez tegoba i zadovoljni estetskim efektom te novoformiranim izgledom nokatne ploče,ali i time što više nema prepreke u zadovoljenju modnih prohteva.

Nuspojave / komplikacije

Kod ove sjajne i efektne metode, komplikacije su praktički – nepoznate – ukoliko je intervencija izvedena u adekvatnoj ustanovi i od kompetentnog kirurga;
zato i jeste zaživjela samo u poliklinikama koje imaju adekvatne uvjete, tehnološke i stručne.

Paket

Paket uključuje: obuhvaća zahvat, analgetik per os postoperacijski, previjanja i kontrole do potpunog izlječenja.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.