Face lifting je estetski zahvat za osobe zrelije dobi koje žele prirodan – svjež i mladolik izgled. U slučaju kad konzervativne metode – hijaluronski fileri,Botulinum toxin, rejuvenacija radiofrekvencijom – više ne mogu dovesti do željenog rezultata, pristupa se operativnoj metodi faceliftinga.

Datira još iz doba drevnih Egipćana; danas je sinonim za estetsku kirurgiju.

U rukama vještog estetskog kirurga , facelifting je vrlo moćno i efektno oružje protiv tragova na licu i vratu koje ostavlja protjecanje vremena i godina. ‘Mimikom lica izražavamo svoje raspoloženje i osjećaje, tako da je potrebno održati ju prirodnom’ kaže dr Milenović, naš estetski kirurg; nastavljajući: ‘Kompleksna anatomija, suvremeni estetski zahtjevi, nevjerojatan napredak metoda estetske kirurgije, uz činjenicu da je lice najeksponiraniji dio tijela, čine facelifting najvećim izazovom svakog estetskog kirurga.’

Opis zahvata

Facelifting je kirurški postupak kojim se zateže opuštena i naborana koža i potkožno tkivo lica i vrata. Vrlo je ucinkovit – može pomladiti osobu desetak godina, zadržavajući pri tom svu prirodnost izgleda koju zahtijevaju današnji standardi estetike.
Najbolje uočeni rezultati su upravo u području srednje i donje trećine lica i oko ruba čeljusti, gdje se ponovno naglasi izgubljena linija brade i zadobije ljepši prijelaz lica prema vratu.

Koža lica izložena je svim atmosferskim utjecajima, kao i štetnim tvarima iz okoline, stoga možemo reći da ona i najbrže stari. Dok su ostali dijelovi tijela pokriveni odjećom, lice je uvijek izloženo pogledima, stoga smo najosjetljiviji na promjene koje se odražavaju na licu. Smanjenje elastičnosti kože i opuštanje lica, pojava sitnih bora, naglašavanje prirodnih nabora lica i mijenjanje konture lica prepoznajemo kao vidljive početne znakove starenja. Facelifting je danas vrlo uspješna operacija za uklanjanje i ublažavanje navedenih promjena, a efekt pomlađenog izgleda lica traje slijedećih desetak i više godina. Nakon isteka tog razdoblja lice će i dalje izgledati bolje, nego što bi izgledalo bez operacije.

Kandidati

Vrijeme idealno za facelifting je – individualno.

Najčešće izvodi u pedesetim i šezdesetim godinama. Međutim, na licu i vratu postoje jasni tragovi vremena po kojima se određuje je li osoba kandidat za operaciju – lice’pada’ i poprima tužan izgled.

Zahvat je vrlo efektan i učinkovit, tako da osobu može pomladiti desetak godina, a da se pri tom zadrži sva prirodnost izgleda koju današnji standardi estetske kirurgije zahtijevaju.

Priprema

Prije zahvata je potrebno obaviti pregled i konzultacije kod našeg estetskog kirurga, dr Aleksandra Milenovića. Tada se dobiju potpune informacije o načinu i tijeku zahvata.
Anesteziologinja, dr Čandrlić pregledat će vas i infomirati o prijeoperacijskom i postoperacijskom periodu – koje nalaze donijeti, koje lijekove uzeti ili izostaviti.

Važno je, kao i kod svih estetskih zahvata, prekinuti ili reducirati pušenje – radi negativnog efekta na mikrocirkulaciju a time i tijek oporavka te konačni efekt zahvata.

Tijek zahvata

Estetska operacija pomlađivanja lica traje 2-4 sata.; izvodi u općoj anesteziji, uz intenzivni postoperacijski nadzor.

Najčešće se izvodi pomlađivanje lica i vrata zajedno. Mjesto i dužina kirurškog reza ovise o tome što se zahvatom želi postići i individualno se prilagođava potrebama i stanju pacijenata (ovisno o opuštenosti i kvaliteti kože). Uglavnom se radi skrivenim kirurškim rezom u vlasištu, te ispred i iza uha. Podizanjem kože i razdvajanjem od potkožnog tkiva, zateže se unutrašnji sloj i učvršćuju meka tkiva šavovima. Višak kože odstranjuje se adekvatnim rezovima, po potrebi i ispod brade.

Vrlo često facelifting se kombinira s blefaroplastikom, korekcijom očnih kapaka – radi potpunijeg efekta. Također, moguće je istovremeno i postavljanje implantata u bradu.

Oporavak

Pacijent se u apartmanu Poliklinike zadržava obično oko 2-4 sata nakon zahvata radi opservacije i nadzora, analgezije i rehidracije.

U postoperativnom tijeku preporučuju se hladni oblozi unutar 24-48 sati.

Prvih nekoliko dana potrebno je dolaziti na previjanja, učestalošću koja se dogovori poslije operacije, ovisno o opsegu i tijeku zahvata. Odgovarajući steznik nosi se 7-10 dana, nakon čega se vade šavi. Steznik se, eventulno, moze nositi tijekom noći još slijedećih 1-2 tjedna.
Lijekovi protiv bolova pomažu u ranom postoperativnom periodu i olakšavaju početni oporavak.

Treba izbjegavati uzimanje preparata na bazi acetilsalicilne kiseline (andol, aspirin), kao i preparate na bazi vitamina C.

Što se tiče prehrane, u početnim danima je potrebno uzimati laganiju hranu. Svakako je dobro imati nekoga tko će pomoći u prvim postoperativnim danima.

Povratak uobičajenim svakodnevnim aktivnostima moguć je 7-14 dana nakon operacije, dok je teže fizičke aktivnosti potrebno izbjegavati 4-6 tjedana nakon operativnog zahvata. Oporavak osjeta kože lica i uške postepeno se vraća unutar prvih mjesec dana, iznimno nešto duže. Ožiljci su u pravilu neuočljivi, skriveni u vlasištu, u prirodnoj bori ispred i iza uške.

Prvi rezultati vidljivi su već nakon 14 dana, a konačni nakon 6 -12 mjeseci.

Mjere opreza

Sugerira se prestnak / redukcija pušenja radi mikrocirkulacijskih uvjeta. Također, potrebno je prestati s uzimanjem lijekova za razrjeđenje krvi i protiv bolova iz skupine nesteroidnih antireumatika koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu ( Aspirin, Andol, Acisal).

Nuspojave / komplikacije

Za vrijeme konzultacija dr Milenović i dr Čandrlić informiraju klijenta o svim potencijalnim komplikacijama i mjerama opreza.

Nuspojave kod ovog zahvata su najčešće privremene. U prvim danima nakon operacije, za očekivati je oticanje lica uz pojavu modrica. Unutar prvih 24-48 sati preporučljivo je stavljanje hladnih obloga (ice packs) na lice. Lice će biti bolno i zategnuto nekoliko dana, što se može ublažiti i otkloniti analgeticima. Obavezno je spavanje u polusjedećem položaju; izbjegavati saginjanje licem prema podlozi.

Rane komplikacije mogu biti: krvarenje, infekcija kože i potkožja i u rijetkim slučajevima pareza ličnog živca (nervus facijalisa). Od kasnih komplikacija možemo navesti blažu asimetriju lijeve i desne strane što je najčešće u skladu s prirodnom asimetrijom lica. Uobičajeno je da lijeva i desna strana nisu nikada jednake i blaža asimetrija lica i vrata je sasvim prirodna.

Ako pacijent primijeti bilo koji navedeni, zabrinjavajući simptom, treba se čim prije javiti u Polikliniku, kako bi se na vrijeme interveniralo.
Važno je pridržavati se svih uputa, kako bi se mogućnost pojave komplikacija svela na minimum i ubrzao postoperativni oporavak.

Paket

Paket uključuje: prvi konzultacijski pregled s doktorom, preoperativni pregled anesteziologa, operaciju u općoj anesteziji, postoperacijski nadzor, potrebne lijekove, kontrole i previjanja u prvim postoperativnim danima, vađenje šavova te potrebne kontrole unutar godine dana.

Paket ne uključuje: prijeoperacijski laboratorij (nalaz krvi), EKG-a, internistički pregled, konzultacije s drugim specijalistima (specijalist za dijabetes, astmu, visoki tlak, štitnu žlijezdu, transfuziolog), lijekove koje ćete uzimati kod kuće.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.