U vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije jučer, 31. svibnja 2019. godine, održana je „1. Konferencija zdravstvenog turizma“ Klastera Pannonian Health i Osječko-baranjske županije koja je organizirana u cilju promocije i brendiranja Slavonije i Baranje kao „destinacije zdravlja“.

 

Zdravstveni turizam obuhvaća više djelatnosti te ih je potrebno kvalitetno organizirati, pa se upravo u tom smjeru održava konferencija. Kao što je poznato Osječko-baranjska županija u zadnje dvije godine dosta investira i promovira kontinentalni turizam, u čijem je sklopu i zdravstveni turizam s izuzetno dobrim mogućnostima razvoja. Između ostalih aktivnosti, povezivanjem nositelja zdravstvenih usluga i turizama nastojimo ovu djelatnost učiniti jačom i vidljivijom“, izjavio je župan Ivan Anušić.

O gospodarskom značaju zdravstvenog turizma za regiju, perspektivama razvoja, zakonskim okvirima i trendovima govorili su Marcel Medak, predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma Hrvatske gospodarske komore, dok su o uspješnim primjerima iz prakse govorili Alfred Franković iz Klastera Kvarner Health i Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin.

Konferencija zdravtsvenog turizma

Pannonian Helth je klaster za razvoj zdravstvenog turizma koja u ovome trenutku okuplja 10 članova različitoga zdravstvenog, turističkog i gospodarskog profila, a čiji je osnovni cilj razvoj i promocija grada Osijeka i regije istočne Hrvatske kao nove destinacije medicinskoga turizma. Zaokružen i cjelovit zdravstveno-turistički proizvod čini niz medicinskih usluga, od dentalne medicine, oftalmologije do kirurških i anestezioloških zahvata (Poliklinika za kirurgiju i anesteziologiju Lege Artis, Oftalmološka poliklinika dr. Balog, Dentalni centar Čes, Ordinacija dentalne medicine Saša Đukić, dr. dent. med), kao i medicinskoga zračnoga prijevoza (tvrtka Air Pannonia) te rehabilitacije (Lječilište Bizovačke toplice). Neizostavan dio prateće turističke komponente čine smještajni kapaciteti (Guesthouse Maksimilian), kao i enološka ponuda vinarija i kušaonica (Vinarija Svijetli dvori) dok promotivne aktivnosti  tehničku i IT podršku pružaju članovi EDukOS centar instrukcija, Web studio Ofir i tvrtka Betaware.

Osnovni motiv za zajednički nastup na tržištu u cilju stvaranja konkurentnoga zdravstveno-turističkog proizvoda proizlazi iz uvjerenja članova Klastera da Slavonija i Baranja mogu i moraju biti poželjno mjesto za život. Njegovim osnutkom 2017. godine definirani su i glavni ciljevi prema kojima je Klaster Pannonian Health usmjerio svoje aktivnosti . Zajednički nastup na tržištu i individualni pristup turistu i pacijentu recept je za stvaranje gotovog zdravstveno-turističkog proizvoda i ucrtavanje Slavonije i Baranje na kartu poželjnih zdravstveno-turističkih odredišta.

Više o Klasteru: www.pannonian-health.eu