VRIJEME NE LIJEČI BAŠ SVE RANE, ali doktor Krešimir Čandrlić ima rješenje za kronične venske ulkuse

//VRIJEME NE LIJEČI BAŠ SVE RANE, ali doktor Krešimir Čandrlić ima rješenje za kronične venske ulkuse

Kronični vensku ulkusi kao posljedica komplikacije bolesti vena

Iako su proširene vene same po sebi bezbolne i životno ne ugrožavajuće, simptome ne smijemo zanemarivati. Proširene vene bez izuzetaka vode daljnjem razvoju oboljenja i pojavljivanju neugodnih i ozbiljnih komplikacija.

Nije pitanje hoće li doći do komplikacija, već samo kada će se komplikacije razviti i kojim intenzitetom. Jedna od komplikacija su upravo venski ulkusi.

Otvoreni venski ulkusi izrazito su bolni, dugotrajni, zahtjevni i silno narušavaju kvalitetu života. Svaka manipulacija izaziva dodatnu bol. Njihovo liječenje zahtijeva veliko iskustvo zdravstvenog tima.

Kronični venski ulkusi, po CEAP klasifikaciji – stupanj C5 i C6, su terminalno stanje kronične venske insuficijencije – popuštanja. Bole stalno. Bol se olakšava podizanjem noge.

Operativno liječenje venskih ulkusa

Svaka ozbiljna i pouzdana zdravstvena ustanova koja se profesionalno bavi liječenjem vena – flebologijom – mora vladati svim dostupnim metodama i procedurama. Za svakog pacijenta je potrebno odabrati najbolju i najprihvatljiviju metodu.

Nakon dijagnostike odabire se adekvatanpostupak liječenja koji je, često, skup različitih metoda.

Najučinkovitiji način – trenutno endovenozno zatvaranje glavne površne vene laserom ili radiofrekvencijom, uz sklerozaciju pjenom pod kontrolom ultrazvuka, u istom aktu s operacijom. Ove je tehnike moguće izvoditi i dok je ulkus otvoren. Izrazito su efikasne i dovode do trajnog zatvaranja ulkusa za 7-10 dana!

Konzervativno liječenje

Podrazumijeva tretiranje rane i najbitnije  kompresiju, uz sklerozaciju perforantnih vena. Za potpuni efekt neophodna je i korekcija spuštenih i deformiranih stopala, što je osnova svake venske bolesti.

2019-07-18T11:25:09+00:0018-07-2019|