Kronični vensku ulkusi kao posljedica komplikacije bolesti vena

Iako su proširene vene same po sebi bezbolne i životno ne ugrožavajuće, simptome ne smijemo zanemarivati. Proširene vene bez izuzetaka vode daljnjem razvoju oboljenja i pojavljivanju neugodnih i ozbiljnih komplikacija.

Nije pitanje hoće li doći do komplikacija, već samo kada će se komplikacije razviti i kojim intenzitetom. Jedna od komplikacija su upravo venski ulkusi.

Otvoreni venski ulkusi izrazito su bolni, dugotrajni, zahtjevni i silno narušavaju kvalitetu života. Svaka manipulacija izaziva dodatnu bol. Njihovo liječenje zahtijeva veliko iskustvo zdravstvenog tima.

Kronični venski ulkusi, po CEAP klasifikaciji – stupanj C5 i C6, su terminalno stanje kronične venske insuficijencije – popuštanja. Bole stalno. Bol se olakšava podizanjem noge.

Operativno liječenje venskih ulkusa

Svaka ozbiljna i pouzdana zdravstvena ustanova koja se profesionalno bavi liječenjem vena – flebologijom – mora vladati svim dostupnim metodama i procedurama. Za svakog pacijenta je potrebno odabrati najbolju i najprihvatljiviju metodu.

Nakon dijagnostike odabire se adekvatanpostupak liječenja koji je, često, skup različitih metoda.

Najučinkovitiji način – trenutno endovenozno zatvaranje glavne površne vene laserom ili radiofrekvencijom, uz sklerozaciju pjenom pod kontrolom ultrazvuka, u istom aktu s operacijom. Ove je tehnike moguće izvoditi i dok je ulkus otvoren. Izrazito su efikasne i dovode do trajnog zatvaranja ulkusa za 7-10 dana!

Konzervativno liječenje

Podrazumijeva tretiranje rane i najbitnije  kompresiju, uz sklerozaciju perforantnih vena. Za potpuni efekt neophodna je i korekcija spuštenih i deformiranih stopala, što je osnova svake venske bolesti.