PROBLEM PREKOMJERNE TJELESNE TEŽINE

Uz stigmatizaciju u društvu, prekomjerna tjelesna težina nosi sa sobom i veliki zdravstveni rizik – kardiovaskularne, dijabetičke te karcinomske bolesti, a naglašava se i kako pretile osobe imaju dvostruku veću šansu razviti teži oblik COVID-19, biti hospitalizirane te u konačnici spojene na respirator.

BARIJATRIJSKO METABOLIČKA KIRURGIJA
Ističe se kako se jednim od uspješnih rješenja za pretile osobe u Hrvatskoj pokazala barijatrijsko-metabolička kirurgija. Osječki kirurg, dr. sc. Zdenko Boras, dr. med., voditelj Odjela za barijatrijsku i minimalno invazivnu kirurgiju pri Kliničkom bolničkom centru Osijek, provodi tu metodu te ujedno i liječnik u Poliklinici Lege Artis.

“U prošloj, pandemijskoj 2020. godini uspjeli smo pomoći pedesetak pretilih osoba u Hrvatskoj koje su imale ozbiljno narušeno zdravlje, a koje su ovim postupkom smanjile prekomjernu težinu. Te osobe su danas aktivne, sve redom imaju bolju krvnu sliku, neke su prestale piti lijekove za tlak, a dirljiva je i priča o djevojci koja je nakon zahvata uspjela i zatrudnjeti”, istaknuo je dr. sc. Zdenko Boras.

ŠTO SVE OBUHVAĆA PROCES LIJEČENJA?
Barijatrijska metoda je laparoskopska metoda smanjivanja veličine želudca, a namijenjena je pretilim osobama s indeksom tjelesne mase iznad 40. Tim zahvatom pacijenti gube čak 40 posto svoje ukupne tjelesne težine u kratkom roku i s kratkim razdobljem oporavka. Kako navode stručnjaci, samom zahvatu prethodi sveobuhvatna dijagnostika i detaljne informacije i upute kako se treba ponašati nakon zahvata. Gubitak tjelesne težina popraćen je i poboljšanjem ukupne zdravstvene slike pa se tako kod 60 – 80 posto pacijenata javlja remisija dijabetesa tipa 2, a rizik od srčanog ili moždanog udara nakon operacije smanjuje se za 40 posto.

PRIMJER IZ PRAKSE
Petrinjac Krešo Štajcar prije nešto više od godinu dana podvrgnuo se zahvatu kod dr. Borasa nakon čega je skinuo 66 kilograma. Takvu nevjerojatnu transformaciju, kaže, pratilo je povećanje samopouzdanja, veća fizička sprema, ali i skidanje s lijekova za alergiju i tlak.

“Nema tog novca koji bih prihvatio da se vratim na staro. Danas brzo hodam deset kilometara u komadu i mogu se aktivno baviti svojim hobijima poput lova. Imam veliku potporu obitelji i pridržavam se svih preporuka koje sam dobio nakon operacije. Moram priznati da sam nakon potresa dobio nekoliko kilograma, ali povratka na staro nema”, poručuje Štajcar.

U Poliklinici Lege Artis doktor Boras radi preoperacijske preglede i konzultacije s pacijentima kao pripremu za sam zahvat.

Ukoliko se prekomjerna težina već sada ima negativan utjecaj na vaše fizičko i psihićko zdravlje možda je vrijeme za rezervaciju termina pregleda u Poliklinici Lege Artis.