dr.sc. Zdenko Boras dr.med. FACS

Za neke ljude, hemoroidi su svakodnevni dio života. Mogu biti bolni i ometati svakodnevne aktivnosti. Iako su uobičajeni, oni postaju problem ako počnu izazivati ​​bolnu iritaciju ili svrbež ili počnu krvariti. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da spriječite hemoroide da ometaju vaš svakodnevni život.

UNOSITE DOVOLJNO VLAKANA

Utvrđeno je da su hemoroidi češći kod onih koji imaju neredovite stolica ili koji pate od zatvora. Da biste to ispravili, potrebno je pronaći načine da vaša stolica bude redovitija. Konzumiranje dovoljno vlakana prirodan je način za više pražnjenja crijeva. Lako možete dobiti više vlakana u svojoj prehrani uzimajući suplemente ili jedući hranu koja sadrži velike količine vlakana. Neki sjajni primjeri hrane bogate vlaknima uključuju cjelovite žitarice, zeleno povrće i određeno voće kao što su banane i jabuke.

PIJTE PUNO VODE

Još jedan jednostavan način za sprječavanje hemoroida je pravilan unos vode na dnevnoj bazi. Zdravo pražnjenje crijeva postiže se odgovarajućom hidratacijom. Pijenje puno vode održat će vaše tijelo hidratiziranim i pomoći će spriječiti zatvor i naprezanje tijekom pokreta. Većina zdravih odraslih osoba zahtijeva najmanje šest do osam čaša vode svaki dan kako bi probavni sustav funkcionirao učinkovito. Osim toga, voda je dobra za vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit cijelog organizma.

KREĆITE SE

Vježbanje se preporučuje kako biste općenito ostali zdravi. To je također izvrstan način da vaše debelo crijevo radi ispravno. Međutim, određene vježbe mogu izazvati suprotan učinak naprezanjem ili dodavanjem pritiska na vaše trbušne mišiće. Aktivnosti poput dizanja utega mogu uzrokovati nastanak novih hemoroida i iritirati sve koje imate. Kako biste spriječili hemoroide, pokušajte pronaći umjerene aktivnosti vježbanja u kojima ćete uživati, poput hodanja, plivanja ili joge.

NEMOJTE SE BORITI PROTIV NAGONA

Jedan od najjednostavnijih i najjednostavnijih načina da spriječite nastanak hemoroida je jednostavno ne oduprijeti se nagonu za pražnjenjem crijeva kada ono počne. Ignoriranje poziva majke prirode može dovesti do rizika, uključujući stvaranje hemoroida. Predugo zadržavanje nagona može dovesti do naprezanja i nelagode.

Naručite se ODMAH na BESPLATNE konzultacije


    Odabirom opcije „Pošalji“ dajem svoju izričitu suglasnost i privolu da Lege Artis d.o.o. prikuplja, obrađuje, koristi i analizira podatke koji se odnose na mene uključujući i moje osobne podatke. Privola se izričito odnosi na podatke koje sam dao/la Lege Artisu d.o.o. prilikom registracije.Detaljnije