dr.sc. Zdenko Boras dr.med. FACS

Odgovaramo na neka od vaših pitanja vezanih uz proktološki pregled, simptome, važnost zdrave prehrane i sl.

Neveli ste nekoliko pitanja koja vas zanimaju, a mi smo ih postavili dr. sc. Zdenku BORAS, dr.med iz Poliklinike Lege Artis.

N.N. iz Osijeka (29 godina)


U obitelji imam osobu koja je umrla od raka debelog crijeva.  Trenutno nemam nikakve tegobe, ali sam jako uplašena i zanima me kako izgleda proktološki pregled. Da li je bolan te kada je vrijeme da odem na prvi proktološki pregled?

Uz proktološki se pregled često vežu nelagoda i sram, no to nije objektivan razlog za njegovo odgađanje ili izbjegavanje.


Specijalistički pregled se sastoji iz dva dijela:

– anamneze (liječnik postavlja pacijentu pitanja o osobnoj i obiteljskoj  povijesti bolesti, karakteristikama tegoba, utjecaja na kvalitetu života i sl.)

– drugi dio pregleda je fizikalni pregled u kojem se utvrđuju objektivni znakovi eventualne bolesti. Pregled se obavlja na proktološkom stolu, pacijent se smješta u položaj za pregled. Pregled je iz razloga pažljivog manipuliranja u potpunosti bolno neosjetljiv. Tijekom pregleda se učini anoskopija te se uz pomoć dodatnog svijetla može nadopuniti vizualni preged završnog dijela debelog crijeva.

Većina razloga za odlazak na proktološki pregled su neke od tegoba tj.simptoma u vidu krvarenja, bolova pri vršenju nužde, svrbeža analne regije, nelagoda pri obavljanju velike nužde, sluzave primjese u stolici i sl.

Proktološki pregled ima veliku ulogu u ranom otkrivanju malignih oboljenja debelog crijeva, stoga se osobama iznad 45 godina starosti preporučuje se redovita kontrola svake dvije godine.

Kod osoba kod kojih u obitelji postoji raširenost bolesti kao što su Kronova bolest, ulcerozni kolitis ili zloćudnih tumora debelog crijeva preporuča se učiniti preventivni proktološki pregled, kao i kolonoskopiju.


Na koji način u vašoj Poliklinici operirate hemoroide?
Operacijski modalitet uvijek ovisi o stupnju hemeroidalne bolesti. Za hemeroidalnu bolest 3. Ili 4. stupnja koristimo ultrazvučni rezač.

Ako su hemeroidi 2. stupnja možemo koristiti i najsuvremeniju metodu kirurškog liječenja hemoroidalne bolesti, a to je Laserska metoda; koristi se u svijetu, a i u Poliklinici Lege Artis unazad par godina s izvanrednim rezultatima.

Laserska operacija hemoroida je vrlo privlačna upravo zbog minimalne invazivnosti: postoperacijski tijek gotovo bezbolan; nema rezova, šavova, otvorenih rana i krvarenja; komplikacija klasičnih tehnika su uvelike smanjene. Povratak svakodnevnim aktivnostima moguć je nakon kratkog vremena.


Da li je moguće promjenom prehrane izbjeći nastanak oboljenja završnog debelog crijeva?

U prevenciji oboljenja završnog debelog crijeva najvažniju ulogu ima prehrana, higijena i tjelesna aktivnost. Također, vrlo je važno uzimati dovoljno tekućine, konzumirati mliječne proizvode, te zeleno povrće, voće i žitarice, a svakako je preporuka izbjegavanje bijelog brašna, mahunastog povrća i jakih začina.

Ukoliko imate još pitanja vezanih uz proktologiju, ali i opću i estetsku kirurgiju, te ortopediju i radiologiju  bit će nam zadovoljstvo odgovoriti vam.

Naš visokostručni tim liječnika i osoblja svakom pacijentu pristupa individualnim pristupom te maksimalnom brigom u ugodnom i diskretnom ambijentu Poliklinike Lege Artis.

Naručite se ODMAH na BESPLATNE konzultacije

    Odabirom opcije „Pošalji“ dajem svoju izričitu suglasnost i privolu da Lege Artis d.o.o. prikuplja, obrađuje, koristi i analizira podatke koji se odnose na mene uključujući i moje osobne podatke. Privola se izričito odnosi na podatke koje sam dao/la Lege Artisu d.o.o. prilikom registracije. Detaljnije