Suvremena i vrlo efikasna metoda, pogodna za liječenje uznapredovale hemoroidalne bolesti. To je postupak pri kojem se odstranjuje što je moguće veći dio tkiva hemoroida, nakon čega se ostatak tkiva hemoroida vraća u normalni anatomski smještaj.

U usporedbi s potpunim odstranjenjem hemoroida, ova metoda je općenito manje bolna i povezana s bržim oporavkom. Recidivi su vrlo rijetki, ukoliko je zahvat izveden tehnički besprijekorno.

Opis zahvata

Metoda u kojoj se za fiskiranje prolabiranih hemoroida i rektalne sluznice, kao i odstranjenje ‘viška’ tkiva koristi specijalno dizajnirani cirkularni stapler (‘heftalica’ za crijevo). Ova metoda je bila veoma popularna prije 10-15 godina, naročito u Italiji i SAD. Njene prednosti su u tome što se brzo izvodi – sam zahvat traje oko 30-45 minuta. Nadalje, problem se efikasno i trajno otklanja, a manje je bolna od klasičnih metoda.

Nedostaci su ‘raznoliki’: u normalnom postoperativnom toku pacijenti se često žale na konstantne lažne pozive na pražnjenje stolice (tenezme), 10-14 dana iza zahvata; nakon tog perioda ova tegoba se postepeno povlači.

Kandidati

Pacijenti s 3. i 4. stupnjem hemoroidalne bolesti te oni s prolapsom rektalne sluznice.
Također, primjenjuje se i nakon neuspješnih višestrukih, ambulantno izvedenih intervencija kod pacijenata s 2.stupnjem bolesti.

Ograničenja: Aktivne upalne bolesti analne regije, suženje analnog kanala, prolaps rektuma pune debljine.

Priprema

Po prethodnoj uputi anesteziologa, na prijeoperacijskom pregledu.. Dan prije op zahvata, uzeti lakši ručak ( jušno, kuhano meso/riba, povrće ili tjestenina, riža..). Oko 2 sata iza toga početi pripremu preparatom MoviPrep – slijediti uputstvo.

Prvu ‘dozu’, tj 1l preparata rastopljenog u vodi – popiti odmah. Drugu ‘dozu’ uzeti u večernjim satima (eventualno rano ujutro, ako ste ‘jutarnji tip’ ili je zahvat dogovoren iza 11 h). Na dan operacije, ujutro, cca 2sata prije zahvata, popiti 0,5 l Donat Mg. Istovremeno s pripremom, tj uzimanjem MoviPrepa, uzimati dovoljnu količinu tekućine , radi nadoknade gubitka stolicom; najbolje voda, čaj, blagi sok. Na zahvat doći natašte.

Tijek zahvata

Prilikom izvođenja zahvata odstranjuje se što je moguće veći dio tkiva hemoroida, nakon čega se ostatak tkiva hemoroida vraća u normalni anatomski smještaj. Procedura se izvodi u tzv. sigurnoj zoni završnog dijela debelog crijeva; učini se cirkularna ekscizija mukoze te prekine dotok krvi i uradi lifting sluznice.

Oporavak

Postoperacijski, pacijent po otpuštanju kući, opskrbljen je analgeticima za slijedeća 2 dana; iza toga, analgetike, kao i ostalu individualnu terapiju, prepisuje mu obiteljski liječnik.

Pacijentima koji podliježu tromboprofilaksi (što se utvrdi na prijeoperacijskom pregledu anesteziologa), osoblje Poliklinike Lege artis svakodnevno osigurava adekvatnu terapiju u vlastitom domu, ili po dogovoru. Postoperacijska bolnost ovisi o stupnju bolesti, primijenjenoj tehnici te individualnom pragu osjetljivosti. Najbolniji period je prva 3 postoperacijska dana te je bitno analgetik uzeti na vrijeme, tj. odmah po pojavi osjeta boli, prema prethodnoj uputi anesteziologa.

Nakon 10-14 dana pacijent je u mogućnosti vratiti se uobičajenim aktivnostima i poslu. U ranom postoperacijskom periodu treba očekivati blaže nakupljanje sukrvavog sadržaja koji se slijeva iz rektuma . Zato treba pripaziti na polaganjie uspravljanje u sjedeći i stajaći položaj. Dijetetske preporuke uključuju lakšu, probavljiviju hranu, bez puno ostataka (juhe, kuhano meso i riba, blaže začinjeno, ne prženo; ugljikohidrati – krumpir, riža, tjestenina).

Izbjegavati svježe voće i povrće, sir i mlijeko, grahorice i svu hranu što napuhuje. Uzimati dovoljno tekućine. Ne forsirati defekaciju; prvu stolicu očekivati nakon 2-3 dana; eventualno pospješiti s Donat Mg

Nuspojave / komplikacije

Kod ove sjajne i efektne metode, potencijalne opasnosti su vrlo ozbiljne, pa čak i fatalne – ukoliko su izvedene u neadekvatnoj ustanovi i od nekompetentnog kirurga; zato su zaživjele samo u poliklinikama koje imaju adekvatne uvjete, tehnološke i stručne. Komplikacije su: razdvajanje spojenih ivica crijeva, krvarenja, formiranje pelvičnog apscesa.

Paket

Paket uključuje: prijeoperacijski pregled anesteziologa, operacijski zahvat, tromboprofilaksu po potrebi, analgetike za 1-2 postoperacijska dana i kontrole slijedećih 6 mjeseci.

Rezervaciju termina pregleda, konzultacija ili zahvata možete izvršiti pozivom na +385 (0) 31 325 676

Pitaj dr. Čandrlića

Pitaj dr. Čandrlića

Imate li dodatnih pitanja? Kliknite ovdje i direktno pitajte naše doktore.

Naruči se!

Naručite se putem interneta. Kliknite ovdje i dogovorite Vaš termin odmah.